John Cleese primio Počasno srce Sarajeva

Protiče šesti dan 23. Sarajevo Film Festivala, a crvenim tepihom ispred Narodnog pozorišta Sarajevo prošetao je legendarni britanski komičar John Cleese koji je sinoć stigao u glavni grad Bosne i Hercegovine.

Naime, ovog slavnog i svima dobro znanog komičara publika je dočekala gromoglasnim aplauzom i ovacijama.

Cleesea su na Festivalskom trgu dočekali brojni ljubitelji kvalitetnog i inteligentnog humora na kojem je baziran “Monty Phyton”.

Našim sugrađanima britanski humor nije nepoznanica, jer je po uzoru na legendarni “Monty Phyton” nastao i kultni show Top Lista Nadrealista.

Nakon šetnje Festivalskim trgom John Cleese zaputio se prema Ljetnom kinu Reffeisen gdje mu je direktor SFF-a Mirsad Purivatra uručio Počasno Srce Sarajeva za izuzetan doprios filmskoj umjetnosti.

John Cleese je najpoznatiji po svome doprinosu i ulogama u humorističkim serijama Leteći cirkus Montyja Pythona i Fawlty Towers, te dugometražnim filmovima Monty Pythond and Holy Grail, Life of Bryan i Fish Called Wanda. Cleese je, pored rada na komedijama, sa Sir Antonyem Jayem osnovao kompaniju za poslovnu obuku Video Arts koja je u periodu od 20 godina proizvela preko 120 trening videa i postala najveća kompanija te vrste van SAD.

Evo i šta je rekao legendarni komičar: “Zadovoljstvo mi je što sam sa vama. Divno je biti ovdje. Ručao sam sa Mirom, rekao sam mu da želim da se vratim. Pitao me je da li želim biti u žiriju naredne godine, rekao sam da želim. Tako da se vraćam naredne godine”, kazao je Cleese.