Joaquin Phoenix trijumfovao i na dodjeli nagrada BAFTA, “1917” najbolji film

Historijski film “1917“, dobio je britansku nagradu BAFTA za najbolji film i najbolju režiju, a među glumcima u nedjelju navečer na 73. po redu svečanosti britanskim filmskim nagradama pobjednici su bili Rene Zellweger i Joaquin Phoenix.

Film “1917” koji prati put britanskih vojnika u Prvom svjetskom ratu osvojio je BAFTU za najbolji film, a režiser Sam Mendes za najbolju režiju.

Priča o Prvom svjetskom ratu već je osvojila dvije nagrade Zlatni globus i nominirana je za Oscare.

Režiserj Sam Mendes tako je pobijedio u jakoj konkurenciji Martina Scorsesea za film “Irac” (The Irishman), Todda Philippsa koji je bio nominiran za film “Joker“, Quentina Tarantina koji se natjecao filmom “Bilo jednom u Hollywoodu” (Once Upon a Time… in Hollywood) te Bong Joon-Hoa koji je bio nomiran filmom “Parazit“.

Američka glumica Renée Zellweger dobila je nagradu BAFTA za najbolju glumicu za svoju interpretaciju legendarne holivudske zvijezde Judy Garland u biografskom filmu “Judy“.

Za tu ulogu je Zellweger (50), već osvojila nominaciju za Oscar i ubrala je svoj Zlatni globus. Za BAFTU su se natjecale i Jessie Buckley u filmu “Divlja ruža” (Wild Rose), Scarlett Johansson “Priča o braku” (“Marriage Story”), Saoirse Ronan (“Kćeri doktora Marcha“) te Charlize Theron (“Skandal“).

Američki glumac Joaquin Phoenix osvojio je BAFT-u za najboljeg glumca za svoju interpretaciju u filmu “Joker”. Taj 45-godišnji američki glumac također će se natjecati za Oscara u ulozi Jokera, a osvjanjem BAFT-e pomeo je konkurenciju: Leonarda Di Caprija u ulozi (“Once Upon a Time… In Hollywood”), Adama Drivera (“Marriage Story”), Jonathana Prycea (“Joker”) i Tarona Egertona (“Rocketman“).