Jinn (recenzija)

Jinn je gomila budalaština koje može da spoji i snimi jedino američki film.
Film je naprosto prepun kontradikcija i besmislenih stvari, da bi bilo najpametnije i ne gledati ga.
Najveći problem ovog filma je izjednačavanje religija, što bi vjerovatno u praksi značilo da su jednaki gusti sok od jagode, Jack Daniels, i solna kiselina. Naravno da su svi u istom (tečnom) stanju, naravno da se svi mogu popiti, ali… Zato i postoje različite religije, jer njihovo izjednačavanje naprosto nije moguće.

U ovom filmu imamo sveštenika koji glavnog junaka filma podučava Kur’anu, kako bi naš glavni junak bio spreman na borbu protiv džina. Ovdje su problematične sljedeće stvari: Ako sveštenik mora čovjeka da poduči Kur’anu da bi se mogao boriti protiv džina, onda ili: Krst koji drži u ruci i Biblija su besmisleni i neefikasni, ili Kur’an nije efikasan, ili pak Tora nije efikasna ( Gabriel, ili ti ga Džibril, u ovom filmu je jevrej).

Dakle, sigurno je da u ovom filmu nešto nije na svom mjestu, a šta nije to nam nije rečeno, tačnije rečeno nam je da je sve na svom mjestu, i da je Bogu sasvim svejedno koje smo vjere, što će bilo koji pripadnik bilo koje vjere tvrditi da je besmisleno, jer inače ne bi postojale različite vjere i svi bismo mi bili pripadnici neke xy vjere.

To je što se tiče vjerskog dijela, poslije kojeg je glupo bilo šta drugo tumačiti, al eto…
Džinn je loše osmišljen, ružan i grafički loše urađen. Mislim da bi trebalo da se izvrši kompletna reforma predstave džina, šejtana ili vam ga vragova (kako vam god drago). Oni naprosto ne smiju da budu ružni, jer nijedan grijeh nije ružan, jer da jeste niko mu ne bi ni prilazio, zato što je upravo ružan i odvratan. Grijeh mora da bude lijep, primamljiv, neodoljiv, a njegove posljedice moraju da budu loše. Tako i zlodusi moraju da budu lijepi i da mame ljude, inače čemu sve ako će ljudi odjednom da bježe i od njih i od svega što je vezano za njih.

Film je naprosto prepun stvari koje će vas prije nasmijati nego zadiviti ili uplašiti. Recimo trka džina i glavnog junaka u autu, gdje glavni junak naglo skrene u stranu, a džin koji se zajurco profura pored njega, pa koči, pa se vraća i nastavalja se jurnjava. Itd, itd, itd…

Kako rekoh: Najveći problem filma je u prouci, zbunjivanju mase, a to nikada nije dobro…

Uglavnom, moja ocjena filma od 1 do 10 je 0.1, a ko zna, možda se nekom i svidi.

Teufik O.