Vijesti

Jessica Chastain kritikovala festival u Cannesu: Uznemirena sam zbog odnosa prema ženama

Glumica i producentica Jessica Chastain kritikovala je Filmski festival u Cannesu zbog odnosa prema ženama. Nakon što je u 10 dana pogledala 20 filmova, Chastain je kazala da je prilično uznemirena zbog načina na koji svijet gleda žene.

Chastain se oglasila nakon što je Sofia Coppola ušla u historiju kao druga žena koja je osvojila nagradu za najbolju rediteljicu. Coppola je dobila nagradu za film “The Beguiled”, remake ratne drame iz 1971. godine. U filmu glume Nicole Kidman, Kirsten Dunst, Elle Fanning, Oona Laurence, Angourie Rice i Colin Farrell.

“Postojale su iznimke, ali u najvećem dijelu sam bila iznenađena načinom na koji su žene predstavljene u filmovima”, kazala je Chastain.

Njene kritike na računa festivala su uskoro postale viralne, a njena iskrenost je oduševila žene. Chastain je pozvala organizatore da u festival uključe više filmskih djelatnica kako bi žiri mogao gledati žene koje su proaktivne, imaju vlastite agencije i ne reagiraju samo na muškarce oko sebe.

Glumica je i ranije davala podršku ženama u svijetu zabave govoreći o razlikama u zaradi između muškaraca i žena. U aprilu je izjavila da neće prihvatati uloge ukoliko ne bude znala koliko muški dio ekipe zarađuje.

“Više neću prihvatati posao u kojem ću dobiti četvrtinu zarade muškog glumca. Neću to dopustiti”, kazala je Chastain.