Je li 2016. najgora godina za blockbustere ?

U 2016. godini naprosto je previše nastavaka filmova, reboot filmova, remake filmova, pa se pretpostavlja da je to jedan od razloga zašto blockbusteri prave loše rezultate na kino blagajnama.

independence-day-resurgenceIndependence Day: Resurgence’ najnovije je blockbuster izdanje koje treba da ostvari svoje rezultate u kinima. Kako sada stvari stoje, sudeći prema prvim kritikama, film neće bogzna šta posebno postići.

Dok jedne kritike i nisu tako loše, druge opet govore kako film koji smo čekali 20 godina a koji nam ništa posebno nije ponudio, ne bi trebao da se nađe ni na jednoj listi najboljih filmova 2016. godine.

Dakle, već sada možemo da kažemo da se film slobodno može pridružiti ostalim blockbusterima koji nisu zasijali na kino blagajnama u 2016. god.

Mnoštvo filmova iz ljetne ponude za 2016. god nije impresioniralo kina, kritičare ili studijske izdavače.

x-men-apocalypseX-Men: Apocalypse‘, smatra se najlošijim filmom po zaradi iz serijala ‘X-Men’, sa jako lošim kritikama i prilično ozbiljnim nedostatkom zaiteresiranosti publike za film.

Film je do sada uspio da zaradi 509 miliona dolara širom svijeta, ali je budžet filma iznosio 178 miliona dolara. Ne postoji analitičar u Hollywoodu koji bi ovo mogao nazvati uspjehom, ozbzirom da je recimo njegov prethodnik, „X-Men: Day of Future past“, zaradio više od njega 250 miliona dolara.

Dolazak proljeća i filma ‘Batman v Superman: Dawn of Justice‘ kao da je ohladio publiku širom svijeta, jer je film bio izuzetno iščekivan, i izuzetno je razočarao publiku.
Film koji ima budžet veći od ‘Star Wars: The Force Awakens‘, mora da zaradi 1 milijardu dolara kako bi ostvario dobit, međutim, zarada filma se zaustavila na 872 miliona dolara.

Do sada su jedina dva svijetla primjera među blockbusterima ‘Captain America: Civil War’ i ‘The Jungle Book’.
Pored odličnih kritika koje su dobila oba filma, ‘Captain America: Civil War’ zaradio je širom svijeta preko milijarde dolara, dok je ‘The Jungle Book’ zaradio skoro milijardu dolara.

Bourne5Tek treba da se pojavi u kinima ‘Ghostbusters‘, koji već ima sve predispozicije da totalno propadne u kinima, te će ‘Tarzan‘ (kojeg skoro niko ne iščekuje), ‘Jason Bourne‘, ‘Finding Dory‘ i ‘Suicide Squad’ morati da poprave opštu lošu sliku blockbustera u 2016. godini.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *