Iznenađenja iz Cannesa


Svjetski film na Azurnoj obali

U ogromnoj dvorani UGC smještenoj na najljepšiji na svijetu Champs Elysées, direktor Međunarodnog Filmskog Festivala u Cannesu Pierre Lescure i glavni delegat Thierry Frémont, objavili su na konferenciji za tisak, prvu verziju listi natjecatelja za prestižnu Zlatnu palmu, ovogodišnjeg 70., jubilarnog izdanja najslavnije smotre svjetske sedme umjetnosti.
Tako će 49 filmova iz 29 zemalja biti u zvaničnim programima, među kojima se 18 njih natječe u selekciji dugometražnih ostvarenja za najveću nagradu smotre, što će se održati na Azurnoj obali od 17. do 26. svibnja (maja).

Poznate planetarne zvijezde najavile su dolazak, pa će učesnici manifestacije pored voditeljice otvaranja i zatvaranja festivala Monice Bellucci, susretati Marion Cotillard i Charlotte Gainsbourg, čiji će film “Ismaelove utvare” galskog reditelja Arnauda Desplechina, otvoriti slavlje u srijedu 17. svibnja.

Nicole Kidman će predstaviti tri ostvarenja i tv seriju a Diane Krüger promovirati djelo Fatiha Atkina “In The Fade”, u kojem tumači glavnu ulogu.
Doći će Julliane Moore, jedna od najprivlačnijih 60-godišnjakinja sedme umjetnosti, što uz Michelle Williams predstavlja “Wonderstruck” Toda Haynesa.
Kirsten Dunst i Elle Fanning promoviraju film”Žrtve” Sofie Coppole što će kao francuska snaha koja se često sureće u Parizu, biti na smotri isto kao i Isabelle Huppert, učesnica u ostvarenju Honga-Sanga-soo “Clairena kamera”.

Ni njihove jos poznatije kolege neće izostati na najprivlačnijoj svečanosti svjetskog filma, pa iz Amerike stižu Dustin Hoffman i Ben Stiller braniti boje priće nazvane, “The Meyrowitz Story” Noaha Baumbacha. Slijediće ih Robert Pattinson interpret djela nazvanog “Good Time” Bannya i Joska Sofdie, zatim Joaquin Phoenix tumač glvne uloge ostvarenja “You Were Never Realy Here”, rediteljice Lynne Ramsay. Prate ih galski glumci Louis Garrel što predstavlja “Opasnog” pa Vincet Lindon, bivši zaručnik Caroline od Monaca i nekadašnji suprug glumice Sandrine Kimberlan, koja ove godine presjedava program “Zlatna kamera”.
Poznati glumac interpretira čuvenog skulptora Rodina u istoimenom filmu trećeg muža Jane Birkin, Jacquesa Doillona.

David Lynch će se pojaviti u Cannesu da bi otkrio prerađene prve epizode vec kultne tv serije “Twin Peaks”, 25 godina nakon predstavljanja zadnjeg nastavka.

Oskarizirani reditelj Alejandro Gonzales Inaritu će projicirati svoj kratkometražni uradak od sedam minuta “Ljudsko tkivo i pijesak” a Kristen Stewart predstaviti jednu od prvih realizacija pod nazivom “Come swim”.
Dolazak najavljuju i čuveni Michael Haneke, Michel Haznavicius, Andrej Zvijagincan, Sergio Castellitto, Michel Franco, François Ozon…

Oblast južno-istočne Europe predstavlja Nizozemac Stijn Bouma, student sarajevske Škole filma Bele Tarra, čije se 22-minutno ostvarenje “Lejla”, natječe u programu Cinefondacije.

Džana Mujadžić