Vijesti

Izčezao Michael Chimino

michael-cimino-mickey-rourkeMichael Chimino: otišao je “ukleti” cineast

Poznati reditelj je preminuo prošlog weekenda iz nepoznatih razloga, u svojoj kući u Los Angelesu, a ostaje njegov oreol “ukletog” cineasta, koji je težio savršenosti. Mnoštvo buke i nezvjesnosti je kružilo oko autora nezaboravnog remek djela “Putovanje do kraja pakla”/The Deer Hunter/. Čak mu je i godina rođenja bila neizvjesna: po jednima je bio rođen 1939. a po drugima četiri godine kasnije.
Pominjala se i 1952. kao moguca godina rođenja. Aktualno se zna da je imao 77 ljeta.

Od bucmastog sina talijanskih emigranata postao je mršavi čovječuljak sa velikim naočalima. Vremenom je bilo sumnjivo što nema bora a on je govorio o drakonskoj dijeti koju mu je sugerirao Woody Harrelson, za snimanja “Sunchasera”. U zadnjem desetljeću prošlog stoljeća pričalo se kako je promijeno spol a on je s humorom odgovarao – Bio bih veoma ružna žena!

Pokriven “Oscarima”

Na početku karijere svi su prepoznavali i ohrabrivali nadarenog mladića, studenta umjetnosti i arhitekture na Yale, zahvaljujući majci modnoj kreatorici! Cimino je studirao u klasi Leea Strasberga i snimao tv filmove, pa reklamne spotove. Godine 1971. njegovo ime je na špici znanstveno-fantastičnog filma “Silent Runnning” sa Bruce Dernom. Jedan je i od scenarista “Magnum Force” dvije godine kasnije, druge epizode serije “Inspektor Harry”.
U to vrijeme Cimino u šali daje scenario “Canardera” Clintu Eastwoodu, insistirajući da ga upravo on treba realizirati. Glumac je prihvatio izazov, naoružan smjelošću početnika. Ciminova istinska karijera započinje od tog događaja. Godine 1978. je pokriven “Oscarima” zbog već pomenutog “Pakla” . Snimio je nekolicinu pennsylvanijskih radnika koji su se našli u Vietnamu i … postao genije! Sekvenca ruskog ruleta u kojoj De Niro kaže svom kolegi -Samo jedan metak ili gutljaj vina, što pada na haljinu mladenke- je ne zaboravna.Nasilje i nostalgija su išli uporedo.

Neutješno razočaran

Cineast je profitirao iznenadnu slavu i priznanja za snimanje najvećeg promašaja suvremenog filma “Vrata raja”, freske o pionirima Amerike i stradanjima 129 srpskih obitelji, koja nikada nisu bjašnjena.
Po mnogima je Cimino obojio poljsku travu da izgledala zelenija. Budžet je eksplodirao a snimanje nikako da završi. Film je kritika sahranila a publika ignorirala. Cimino je valjan po blatu. Uspjeh se vratio pet godina kasnije 1985., zahvaljujući ostvarenju “Godina Zmaja” u kojemu Mickey Rourke, upaljeni policajac, maltretira njujorkške triade.
Slijedeci film “Sicilijanac” sa danas gotovo zaboravljenim Christopherom Lambertom koji piše policijske romane sa 59. godina , liječeći se od alkohola, o Salvatoreu Giulliano izazvao je skepticizam.
Uprkos odličnih planova i privlačnosti , “Sunchaser” snimljen 1996. se izgubio u različitim pravcima.
Šest godina ranije je Chimino predstavio “Desesperate Hours” odmah okarakteriziranog kao “blijedi remake “Kuće žrtava”!

Od tog perioda Cimino se neutješno razočarao ali je realizirao “Gospodju Bovary” i “Anu Karenjinu” pa svoj kaubojski šešir zamijenio kačketom igrača base-balla. Živio je na Manhattanu a prvi susjed mu je bio Truman Capote.Alegričan na sunce i alkohol, kolekcionirao je skupe automobile. Čak je planirao kreirati marku farmerica, nadahnutu njegovim romanom “Big Jane”. Namjeru nije ostvario jednako kao i adaptaciju Malrauxvih”Ljudskih uvjeta” s Alainom Delonom pa remake “Buntovnika”, čiji heroj ne voli kompromise.

Džana Mujadžić