Izašao prvi trailer za film o kojem je se pričalo u Cannesu

Prije nekoliko godina, Sean Baker je stekao ime filmom “Tangerine”, o kojem su svi pričali, ako ne zbog njegovih tema i snaga, bar zbog činjenice da je snimljen iPhone-om. Bejker je ponovo pokrenuo govorkanja kada je njegov novi film “The Florida Project” prikazan na prošlogodišnjem Festivalu u Cannesu.

Iako su tad Michael Haneke, Yorgos Lanthimos i Sofia Coppola, stari miljenici Cannesa, bili u centru pažnje, do kraja festivala je Bejkerov film bio tema razgovora.

Ovaj put nije riječ o iPhone-u, kad već pominjemo tehniku. Bejkerov novi film snimao je Alexis Zabe, direktor fotografije koji je za Carlos Raygadas radio predivne “Post Tenebras Lux” i “Silent Light”. Zebe je radio na 35 mm filmskoj traci, i to ne da se vidi.

Živih, nježnih, sveprisutnih boja, film nam priča o djetinjstvu djevojčice zvane Muni (Brooklynn Prince), koja živi u sobi jednog floridskog motela, čiji svijet je njeno kraljevstvo. Neopterećena i labava struktura priče prati Munine dogodovštine, avanture, susrete, ali i haotični život njene pobunjene, mlade majke Hejli (Bria Vinaite), kao i prisustvo Bobija, menadžera hotela, kojeg tumači izvrsni Willem Defoe, a koji im pokušava nekako pružiti pomoć i oslonac.

Bajker je opet, kao i sa “Tangerine”, izašao iz konvencionalnog procesa kastinga. Bruklin Prins je djevojčica koja prvi put radi na filmu, a Briu Vinaite, koja igra majku, Bejker je našao preko društvenih mreža – i njoj je ovo prva uloga.

U trejleru ćete pročitati kako je Šon Bejker humanista među rediteljima. Film se zaista takvim i čini, i željno očekujemo 6. oktobar, kada će ući u distribuciju.

Pogledajte trailer:

https://www.youtube.com/watch?v=WwQ-NH1rRT4