Irski Festival u Sarajevu počinje 16. marta

Sarajevski Irski festival, 2018. godine, prizvat će raznovrsnije goste nego do sada. Ove godine pripremili smo kompaktan festival na tri lokacije, na kojem će se upotpunjavati živa svirka, ples i film.

Fokus će biti na vezi između domovine, Irske, i Sarajeva, putem umjetničke saradnje, zajedničke vizije i slavlja.

Festival će početi u petak, 16. marta, kada će biti priređena Gala večer u Domu oružanih snaga BiH, a kao domaćini pridružit će nam se i Ambasada Irske sa svojim ambasadorom u Bosni i Hercegovini i podrškom Slovenačke Ambasade u Sarajevu. Kada se noć bude dobro zahuktala, očekuje vas iznenađenje.

Te večeri nastupat će: Dónal Lunny – kum savremene irske muzike, kako ga naziva Bono, “the Quincy Jones of Ireland” u pratnji harmonikaša Pádraig Rynne-a i slovenačko-irske plesne grupe, “Šola irskoga plesa”. Broken House Band, bosansko-irski tradicionalni bend, će biti pratnja također.

Naravno tu će biti i jela, pića i dobre zabave (craic, caint, bia agus deoch) za koju su zaduženi Jameson, Guinness i Tikki’s Superfood.

U subotu, 17. marta, na Dan svetog Patrika, negdje u vrijeme ručka, program počinje sa spontanim kolektivnim performans plesom (flash mob dance) ispred glavne prodavnice Merkatora, u Ložioničkoj ulici, koji će voditi “Šola irskega plesa”, u nastavku programa će se održati i čas plesa za djecu.

Za to vrijeme, u Meeting Point-u, za ranoranioce bit će prikazan film iznenađenja, nakon čega će se upriličiti i diskusija, u kojoj će učestvovati producent Jane Doolan i režiser filma “Maze”, Stephen Burke. Maze je irski film koji se pojavio 2017. godine, a inspirisan je istinitim događajem – ozloglašenom bjegstvu 38. IRA zatvorenika iz “Zatvora njenog Veličanstva” (Her Majesty’s Prison), što je još od Drugog svjetskog rata bilo najmasovnije bjegstvo u Evropi.

Sarajevski Irski festival ne može biti potpun bez prijenosa ragbi meča između Engleske i Irske, koji rapidno postaje tradicija, gdje će biti upriličena zakuska s okusom Irske, te tradicionalna irska muzika sa savremenim zapletom, za koji će se pobrinuti Broken House Band.