Intervju sa Elmom Tataragić

Elma_TataragicFilmska priča Sarajeva počela je ratne 1994 godine, gdje organizatori tada nisu ni sanjali da će Sarajevo Film Festival postati najutjecajniji filmski festival u jugoistočnoj evropi.

Iako je rat učinio svoje SFF je donio svjetlost i prije svega nadu ljudima u bolje sutra. Prve godine Sarajevo Film Festivala i 12 dana trajanja predstavljeno je 37 filmova iz 15 zemalja, i 15.000 hiljada gledalaca koji su posjetili SFF, a danas dvije decenije poslije, ovi brojevi su se enormno povečali.
Naime sa dotadašnjih 37 filmova na 259 danas, a 15.000 posjetitelja na 150.000 hiljada. Tako da Sarajevo kao glavni grad Bosne i Hercegovine postaje nezobilazna destinacija u vrijeme trajanja Sarajevo Film Festivala mnogim producentima, režiserima, filmskim kritičarima, brojnim novinarima, kako domaćim tako i novinarskim ekipama iz cijelog svijeta.

Sve ovo ne bi bilo moguće bez ljudi koji se tokom cijele godine trude i svaki put nas pozitivno iznenade, i svake godine dobijemo još jedan dokaz da „Sve se može kad se hoće“.
Naime, jedan od osnivača je i Elma Tataragić koja se od samog početka bavi Sarajevo Film Festivalom, na kojem je glavna selektorica Takmičarskog programa.
Rođena je u Sarajevu 1976 godine gdje je diplomirala i magistrirala. Od 1993 godine aktivno radi u udruženju Obala Art Centar. Od 2001. godine obnaša funkciju generalnog sekretara Udruženja filmskih radnika BiH i urednica je izdanja kataloga o bosanskohercegovačkom filmu.
Elma Tataragić nagrađena je i nagradom Udruženja filmskih radnika BiH “Ivica Matić” 2008. i nagradom “Razija Lagumdžija” za profesora godine za 2008. i 2011. godine. Objavila je knjigu “Stil filmskog scenarija” 2011. godine. Članica je Udruženja filmskih radnika Bosne i Hercegovine i Evropske filmske akademije.

U nastavku Vam prenosimo intervju:

Kada je veće uzbuđenje, prvog ili zadnjeg dana festivala?
‘Prvog dana je veće uzbuđenje, jer tada sve kreće, gdje se miješaju nervoza, briga i ubuđenje da li će sve proteći u najboljem redu, dok je zadnji dan već sve gotovo.’

Koliko je nastanak Sarajevo Film Festivala utjecao na Vaš život?
‘Ne mogu zamisliti život bez Sarajevo Film Festivala, jer je to neodvojiv dio mog života koji me je izgradio i kao osobu i profesionalno. To za mene predstavlja jedno.’

Da li je pokretanje Sarajevo Film Festivala bilo stvar inata ili ljubavi ?
‘To je bio samo jedan od programa koji smo radili za nas i naš grad, gdje smo se trudili da sve bude noramalno, tako da je SFF dio normalnog života, kao što neko odlazi u poštu da radi tako mi gledamo filmove i sve to radimo za građane Sarajeva.’

Koja osoba je na Vas ostavila najveći utisak od svih koje su dobile Počasno Srce Sarajeva ?
‘To je teško pitanje jer su svi iz nekog razloga dobili. Ali ja ću ipak izdvojiti Marca Müllera koji je bio organizator mnogih svjetskih filmskih festivala. Naše poznanstvo seže od 1994 godine i on je kumovao osnivanju SFF-a, jer tada bez njegove pomoći ništa ne bi bilo moguće.’

Obzirom da je Vaš najdraži film „Lice s ožiljkom“ da li ste razmišljali da na festival pozovete Al Pachina i uručite mu Počasno Srce Sarajeva, i šta je toliko posebno da ovaj film možete uvijek da gledate ?
‘Naravno da sam razmišljala. Sve je moguće. Na naš festival pozivamo i mega popularne zvijezde i one manje popularne. Jednostavno svi su dobro došli. Jednostavno volim ovaj film, zato što je nevjerovatan i zabavan.’

Ajla Hurko