Ingrid Bergman krasi poster 68 izdanja Festivala u Cannesu

bergman-cannesSuvremena ikona, nezavisna žena i glumica neobične smjelosti, Ingrid Bergman je bila zvjezda Hollywooda ali i istinska predstavnica filmskog nadrealizma. Uspješno je interpretirala brojne junakinje, mijenjala zemlje slijedeći lična ubijeđenja i strasti, uvijek sa jednakom gracioznosti i jednostavnosti!

Mitska umjetnica će zbog svih tih osobina krasiti poster 68 Filmskog festivala u Cannesu, koji se održava od 13 do 24 maja. Slavna smotra Sedme umjetnosti na taj se način pridruzuje svećanom obilježavanju 100 godišnjice rođenja nadarene i uspješne šveđanke. Za trajanja festivala produžiće se hommage Ingrid Bergman, dokumentarnim ostvarenjem Stiga Björkmana “In Her Own Words”, što će se predstaviti u okviru programa “Classic Cannes”.

Poster je izrađen zahvaljujući fotografiji Davida Seymoura, jednog od osnivača poznate agencije “Magnum” dok je Hervé Chignoni koji je bio i autor mnogo hvaljenog prošlogodišnjeg postera, potpisao sliku festivala zajedno sa grafistom Gillesom Frappierom.

Najpoznatija smotra svjetskog filma se pridružuje i događaju “Ingrid Brgman Tribute”, u organizaciji Isabelle Rossellini što također slavi stotinu godina od rođenja svoje majke, slijedećeg septembra. Radi se o scenskoj postavci koju realiziraju Guido Torlomia i Ludovic Damiani. Sadržaj će biti posvećen umjetničinoj biografiji i vrijednoj razmjeni pisama sa drugim suprugom, slavnim rediteljem Robertom Rossellinijem.

Predstava će se izvesti u pet gradova koji su obilježili postojanje Ingrid Bergman: Stockholmu, Rimu, Parizu, Londonu i New Yorku. Pored Isabelle Rossellini, nastupiće Jeremy Irons, Fanny Ardant, Christian De Sica i drugi čuveni umjetnici. Cijelokupni casting će se objaviti u Cannesu, za trajanja festivala!

Zvanični program Festivala u Cannesu kojeg presjedavaju Joel i Ethan Coen će se objaviti polovicom slijedećeg mjeseca.

Džana Mujadžić