“In the Fade” je priča o nasilju u medernoj Njemačkoj

Novi film Fatiha Atkina “In the Fade” je podijeljen na tri dijela. Prva dva prate obrazac koji će biti poznat fanovima serijala “Law $ Order”. Zločin je istražen, a zatim suđenje, sa par preokreta na putu do presude. Međutim akcenat se manje stavlja na proceduralne aspekte slučaja nego na psihološke učinke, posebno na Katju Sekerci-s (Diane Kruger), Njemica čiji su muž i sin ubijeni u Bombaškom napadu na Hamburg.

Gospodin Atkin, čiji prethodni sadržaji uključuju eksplozivnu “Head-on” i političku melodramu”The Edge of Heaven”, posmatra njegove likove i njihovo društveno okruženje sa strogo izmjerenom, izmješanom dozom intenziteta i povezanosti. Katja, u danima i sedmicama nakon napada, prolazi kroz faze tugovanja, šoka i očaja. Okružena porodicom i prijateljima, a posječivana od strane policijskih detektiva, u svemu tome ona je očajna i sama je u svom bijesu. Jer je njen muž bio Turski imigran i bivši diler droge, policija istražuje slučaj o terorizmu i aktivnostima bande. Katja se ponaša nepromišljeno: “Nacisti su ubili mog muža”. To joj daje dozu zadovoljstva jer je u pravu.

Ako prvi dio “I The Fade” pruža niz snimaka savremenog Njmačkog života, užurbane užitke svojih velikih gradova, njegov ambivalentni multikulturizam, njegov biokratski humanizam – u brzini pravnog sistema zemlje je na nuli. Suptilnost je usredsjeđuje na karakterizaciju kada se dva glavna zagovornika pojavljuju u sudnici. Intrerese Katje zastupa stari prijatelj (Denis Moschitto), koji izgleda ljubazno i savjesno. Optužene ubice, mladi bračni par, brani visoki, ćelavi sarkastični advokat (Johanes Krisc) koji je možda previše transparentno negativan.

Ali on uspjeva da oživi gnusnost publike i da priču pretvori kao u sukob između želje za pravdom i pokreta za osvetom. Ovo je preovladavajuća tema u filmovima. Kako bi trebala liberalna društva da se bave domaćim političkim ekstremistima, koji traže zaštitu od demokratskih normi i institucija kojima su se zarekli da će uništavati? Kako bi trebale žrtve ekstremno desničarskog nasilja nasilja da uzvrate?

Kraj je zagonetan, kada bi trebao da bude poražavajuči, političke i personalne strane u priči, umjesto da razotkriju jedni druge, njihova borba odlazi u nedogled.

Međutim, gospođa Kruger, koja je osvojila nagradu za najbolju glumicu u Maju u Cannesu, ostavlja živopisni, nezaboravan dojam. Katja, koja je već putovala od divljine do stabilnosti, bori se s prisilnom pasivnošću nasilnog gubitka. Sa izgubljenim mužem i djetetom njen svijet izbačen is svoje ose, a Katja ne može ništa učiniti kako bi to popravila. Njen život u agoniji je veoma težak, ali ako bi krenula dalje, možda bi bilo još gore.