Hollwoodski mogul Harvey Weinstein pušten uz kauciju

Nakon što se jutros predao policiji u New Yorku, bivši Hollywoodski mogul Harvey Weinstein optužen je za silovanja i seksualno zlostavljanje, a optužbe proizlaze iz dva odvojena slučaja.

Deseci glumica i bivših uposlenica njegove kompanije optužile su 66-godišnjaka za silovanje, nasilno ponašanje, seksualno zlostavljanje i uznemiravanje. Međutim, kako piše BBC, Weinstein je danas poricao da je ikada počinio ijedan seksualni čin bez pristanka žene. On je pušten uz kauciju, noseći uređaj za nadgledanje.

Weinstein se jutros predao policiji. Kada je stigao u stanicu na Manhattanu, sa sobom je nosio tri knjige. Poslije je stanicu napustio nasmijan s lisicama.

Iz njujorške policijske stanice kazali su kako je Weinstein uhapšen, procesuiran i optužen za silovanje, kriminalni seksualni čin, seksualno zlostavljanje i uznemiravanje dvije žene.

Prema pisanju američkih medija, pretpostavlja se kako je prva žena bivša glumica Lucia Evans koja je kazala kako ju je Weinstein prisilio na oralni seks 2004. godine. Druga žena navodno je glumica Paz de la Huerta koja je Weinsteina optužila za silovanje 2010. godine u New Yorku

Također, Weinstein je po nekim navodima plaćao ženama da šute ili ih je prisiljavao na to.

Sudeći po dokumentima dostavljenim sudu, saznanja o njegovom ponašanju bila su toliko raširena da su službenici Weinstein kompanije dobili zadatak da pripreme sobe za Weinsteinove seksualne susrete, kasnije ih čisteći i vraćajući ženama koje su bile u njima njihove lične stvari.