History Film Festival raspisao konkurs za sudjelovanje na drugom izdanju festivala

Jeste li znali da je Jimi Hendrix bio Indijanac? Što znate o slavnom bečkom hotelu Sacher? Želite li znati tko je ubio Georgi Markova ? Volite li blues ? Jeste li vidjeli čuvene američke burleskne plesačice ? Znate li kako su se odvijali ratovi ?
Sve odgovore na ta pitanja mogli ste saznati na prvom međunarodnom filmskom festivalu povijesnog dokumentarnog filma HISTORY FILM FESTIVAL koji se u Rijeci održavao od 6. do 9. rujna prošle godine. Od prijavljena 72 dokumentarca direktor i selektor festivala Bernardin Modrić odabrao je za konkurenciju njih 28 ( među njima su bila i dva kandidata za “Oscara”, pobjednici i nagrađeni sa slavnih festivala kao Sundance, Hot Docs, IDFA…).

Odluke o festivalskim nagradama donio je međunarodni žiri na čijem je čelu bio istaknuti njemački povjesničar Reinhard Heydenreuter iz Münchena, a ostali su članovi filmologinja iz Pariza Héléna Fantl, filmski kritičar iz Niša Dejan Dabić, TV autor iz Zagreba Domagoj Božidar Burić i filmolog Boris Ružić iz Rijeke. Kako je Rijeku stiglo čak 36 filmskih autora, producenata i predstavnika nekoliko nacionalnih TV kuća (Al Jazeera iz Katara, austrijski ORF, Bugarska nacionalna TV, Grčka TV) na botelu „Marina“ održavane su tiskovne konferencije i tzv.masterclass predavanja i paneli.

Velika nagrada 1. History Film Festivala dodijeljena je poljskom filmu o gluhom slikaru Henryku Schoenkeru, koji se vraća u rodni Auschwitz ‘Touch of an Angel’ (‘Dodir anđela’) Mareka Tomasza Pawłowskog koji je dobio i nagradu za najboljeg redatelja.
Po ocjeni stručnog žirija najboljim scenaristom je proglašen Klaus Stanjek za scenarij filma ‘Sounds from the Fog’ (‘Zvukovi iz magle’).
Nagradu za najbolju fotografiju dobio je snimatelj Jacek Januszyk za ‘Touch of an Angel’, a nagradu za najbolju montažu Rob Ruzic za ‘League of Exotique Dancers’ (‘Liga egzotičnih plesača’).
Za najbolju glazbu nagrada je pripala Francku Marchalu za rad u filmu ‘D-Day: Normandy 1944.’ (‘D-Dan: Normandija 1944.’), a nagradu za najbolju produkciju dobile su Catherine Bainbridge, Christina Fon, Linda Ludwick i Lisa M. Roth za film ‘Rumble: The Indians Who Rocked the World’ (‘RUMBLE: Indijanci koji su ljuljali svijet’).
Najbolji televizijski film je ‘Oklahoma City’, a najbolji nezavisni film ‘Rumble: The Indians Who Rocked the World’. Nagradu publike dobio je ‘The forgoten massacre’ (‘Zaboravljeni masakr’) Mehdija Bekkara u produkciji katarske Al Jazeere.

HISTORY FILM FESTIVAL, jedini međunarodni festival u svijetu što okuplja i vrednuje povijesne dokumentarne filmove proizvedene u nezavisnim i TV-produkcijama, raspisao je poziv za sudjelovanje na drugom izdanju što će se održavati u Rijeci od 5. do 9. rujna ove godine.
Autori i producenti se mogu prijaviti putem web stranice festivala – www.historyfilmfestival.com – u nekoliko rokova.

Prvo izdanje festivala oduševilo je filmskim i popratnim programom, a istovremeno privuklo u Rijeku brojne autore i producente s pet kontinenata.