mixZanimljivosti

Historija fatalnih nesreća koje su se dogodile na filmskim setovima

Jučer je Alec Baldwin pucao iz rekvizitnog pištolja na filmskom setu u Novom Meksiku i pri tome usmrtio direktoricu fotografije i ranio režisera filma ‘Rust‘.

Ovo svakako nije prva nesreća koa se desila na setovima filmova, već ih je bilo mnogo do sada. A evo nekih od njih:

Jedna od najpoznatijih tragedija dogodila se 1993. godine na snimanju filma The Crow, kada je Brandon Lee, sin Brucea Leeja, ubijen pištoljem u kojem je bio pravi metak. Istraga je nekoliko sedmica kasnije otkrila da je filmska ekipa bila nemarna, ali je tužilac odbio podići optužnicu protiv producentske kuće.

Bizarna nesreća odgirala se i tokom snimanja filma “Midnight Rider: The Gregg Allman Story” 2014. godine. Asistenticu kamere Sarah Jones pregazio je voz. Scena za potrebe filma snimana je na šinama, ali kada je naišao voz nisu uspjeli da se udalje na sigurno mjesto.

Sarah je imala 27 godina, a režiser Randall Miller odslužio je godinu zatvorske kazne nakon što se izjasnio krivim za nenamjerno ubistvo, dok 2016. je uslovno pušten na slobodu.

U 2017. godini na sminaju filma “Resident Evil: The Final Chapter” dogodile su se dvije nesreće. Olivia Jackson, dublerka Mile Jovovich, izgubila je lijevu ruku tokom izvođenja vratolomije na motociklu. Dva mjeseca kasnije Ricardo Cornelius poginuo je kada je Humvee skliznuo s platforme i pao na njega.

Na snimanju filma The Dark Knight (2008) Christophera Nolana poginuo je kaskader Conway Wickliffe tokom produkcije. Naginjao se kroz prozor Nissana 4×4 i držao kameru. Automobil se zabio u drvo, a on je proglašen mrtvim na mjestu nesreće.

Još jedan kaskader imao je tragičnu sudbinu. Harry O’Connor stradao je na setu filma XXX (2002) snimajući scenu koja uključuje paraglajding. Slomio je vrat zabivši se u most Palacky u Pragu.

Film Top Gun (1986) odnio je život kaskadera Arta Scholla. Njegov avion srušio se u Tihi okean osam kilometara od obale Encinitasa u Kaliforniji. Letjelica nije mogla održati visinu, a Schollovo tijelo nikada nije pronađeno.

Glumac Vic Morrow i dvoje djece poginuli su u padu helikoptera 1982. tokom snimanja “Twilight Zone: The Movie”. Snimali su scenu koja uključuje eksplozije, nakon čega su se krhotine podigle u zrak i oštetitle rotore helikoptera. Pet osoba, uključujući režisera Johna Landisa, suočilo se s optužbama za nenamjerno ubistvo, ali su na kraju oslobođeni.

Tokom snimanja filma “Bitka na Neretvi” poginuo je snimatelj TVSA Đorđe Jolić. Ubila ga je prava avionska bomba čiju je eksploziju snimao iz bunkera.