Helen Mirren će glumiti u miniseriji “Catherine the Great”

HBO/ Sky miniserija “Catherine the Great” bit će snimljena kasnije ove godine, s dobitnicom Oscara Helen Mirren (The Queen) u glavnoj ulozi.

Mirren će također biti i izvršni producent projekta koji je napisao Nigel Williams (Elizabeth I, Wodehouse in Exile) a režiser će biti Emmy Philip Martin (The Crown, Mo, Prime Suspect).

“Catherine the Great” se bavi političkim burnim i seksualno optužnim sudom najmočnijeg ženskog monarha u historiji. Catherine je vladala vrhovnom moći u čitavoj Rusiji skoro pola 18. vijeka- snažna, nezavisna, brilijantno inteligentna i seksualno oslobođena, ona je bila definicija moderne žene.

Miniserija prizvedena od strane Origin Pictures i New Pictures, pratit će Catherin na kraju njenog vladanja i njenu strastvenu vezu sa Grigorijem Potemkinom. Usred skandala, intriga i ogromnog sukoba, ovo je priča o opsesivnoj ljubavi. Ne mogu se javno vjenčati i poznati promiskuitet, razvijaju jedinstvenu i posvećenu vezu, prevazilaze svoje protivnike i zajedno oblikuju Rusiju kakvu danas znamo.

Ideja je došla kada je Mirren radila sa kompanijom Origin Pictures na njihovom projektu “Woman in Gold”, rekavši da je to uloga koju je oduvijek željela igrati.

“Veoma sam uzbuđena što sam u ulozi žene koja je imala veliku moć”, rekla je Mirren. “Ona je napisala pravila vladanja  i uspjela je u toj mjeri da ima riječ “Great” uz njeno ime, “Catherine the Great”.

“Catherine the Great”, koju su proizveli Origin Pictures and New Pictures, emitovat će se na HBO u Sjedinjenim Državama i distribuirati u Kanadu kroz svoj izlazni ugovor sa kompanijom Bell Media. Na Sky Atlanticu i TV streaming servisu NOW TV u Velikoj Britaniji i Irskoj sljedeće godine, na Sky Atlantic-u u Italiji, Nemačkoj, Austriji i Sky- ovom nedavno pokrenutom servisu u Španiji.