Vijesti

Hedi Slimane napustio kuću “Yves Saint Laurent”

hedi-slimane“Hommage” uspješnom poslovanju

Kreator iz Los Angelesa, odakle je kreirao ženske kolekcije poznatog “St Laurenta” nije uspio naći arangman sa pariškom grupom Kering za produženje ugovora sa prestižnim brandom. Heidi Slimane što kultivira diskreciju i tajanstvenost nije želio komentirati odlazak ali se zato grupa naširoko izjasnila, najprije zahvalom bivšem umjeničkom direktoru koji je poboljšao prodaju:
“Ono što je Slimane uradio za brand poslijednje četiri godine, ostaće posebno poglavlje kuće-izjavio je François-Henri Pinault, predsjednik-direktor Keringa, poznatiji kao suprug meksikansko-libanonsko-američke filmske dive, Salme Hayek. Francesca Bellettini, glavna direktorica Saint Laurenta je također pohvalila način djelovanja mladog kreatora “koji je marki umio osigurati oslonac što će poslužiti trajan uspjeh”!
Tu i počiva ulog njegovog naslijednika: kako kapitalizirati na urađenim promjenama tvrtke, koju je Slimane unaprijedio i podigao iz veoma skromnog poslovanja? Kreator je ostvario zavidan merchandising, image i numeričku komunikaciju. Kao mogući naslijednik pominje se 33-godišnji Belgijanac Anthony Vaccarello, aktualni upravljač osobnog branda “Versus”, ujedno druge linije marke “Versace”.
Slimane je već kreirao “YSL” 1997. godine, mušku licencu koju je pretvorio u istinsku, odijevnu liniju postavši designer Rive Gauche Homme, dok je Alber Elbaz kreirao ženske kolekcije. Slimane je u tom periodu ostvario baze svog androginskog modnog riječnika, rock uticaja. Avantura je završena 2000. godine a kreator se nekoliko mjeseci kasnije našao u “Dioru”, na čelu muških kolekcija. Sedam godina kasnije, zasićen fashionom odlazi fotografirati mladost Los Angelesa. Tražene uradke je objavljivao na svom blogu: Hedi Slimene’s Diary.

U slavu St Laurenta

Godinu kasnije, nakon smrti Yvesa Saint Laurenta, designer je povjerio medijima: “Sve me je naučio. Prije nego sam radio sa njim osjećao sam St Laurentov oreol i posebnu gracioznost, što su me nadahnjivali. Godine koje sam proveo uz njega su vjerovatno najsretnije u mom postojanju i nisam se nikada sasvim pomirio, sa iščeznućem velikog modnog maestra”!
Slimane je 2012. godine prenio St Laurentove studije u Californiju, zemlju numeričke revolucije i umjetničkog eksperimentalizma, uskrsnuo mitski logo Cassandre i izbacio ime Yves pa dodao St Laurent iz Pariza! Obnovio je image Parižanke uputivši ga djevojkama koje, možda, ništa nisu znale o modnom naslijedstvu slavnog kreatora ali su rado prihvatile inovirajuću grunge-rock estetiku, kao poseban fashion izazov. Slimanov uspjeh potvrđuju poslovni izvještaji: 2011. godišnja zarada branda je iznosila 354 milijuna eura a na kraju prošle godine 974 milijuna, što će reći porast prodaje za 27%.
Parizom kruže glasine kako će Slimane vjerovatno naslijediti Rafa Simonsa kod čuvenog “Diora”, što kuća još ne potvrđuje. Hedi Slimane je pozvan i u brand “Thierry Mugler” pa kod “Helmuta Langa” i u kuću “Martin Margiela” u profit fotografije.
Hedi Slimane je sin Tunižanina i Talijanke, rođen u pariškom 19. okrugu u ljeto 1968. Studirao je pravo, političke znanosti i umjetnost na Sorbonne, ali je naprije uspio kao modni fotograf, pa je kasnije ostvarivao scenske kostime velikih rock grupa i filmskih zvijezda, dok ga nije zapazio životni pratitelj Yvesa Saint Laurenta, industrijalac Pierre Bergé.

Džana Mujadžić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)