HBO ponudio hakerima 250,000 dolara da prestanu objavljivati ukradeni ‘Game of Thrones’

Game of Thrones‘ našao se na udaru hakera koji su provalili u HBO, i ukrali mnoge važne stvari vezane za seriju. Među najvrijednijim ukradenim stvarima su scenariji i neobjavljene epizode. Ali najzanimljiviji detalj je to da je HBO ponudio hakerima 250,000 dolara da prestanu objavljivati stvari koje su procurile, pogotovo dragocjene stvari koje imaju veze sa serijom ‘Game of Thrones’. To bi možda moglo da izazove još veće probleme, umjesto da riješi već postojeće.

Sjetićemo se 2014. godine i napada na Sony studio. Napad je bio tako veliki da se i tri godine kasnije studio još uvijek oporavlja.
Kada je anonimni haker po imenom “Mr. Smith” objavio da su on i njegov tim provalili u HBO servere, za šta im je bio potrebno cijelih 6 mjeseci da uspiju u tome, HBO je odmah počeo da osjeća pritisak i da plati otkupninu koju su hakeri zahtijevali. Scenario za ‘Game of Thrones Season 7’ objavljen je online zajedno sa epizodama serije ‘Ballers‘ u kojoj glumi Dwayne Johnson, kao i mnoge lične podatke o uposlenicima HBO-a.

Kako je prenio Reuters, kad je materijal počeo da curi online, HBO je ponudio hakerima 250.000 dolara da prestanu objavljivati ukradene stvari, što je objelodanjeno na osnovu mailova koji su procurili online a koje su razmjenjivali HBO i hakleri. Međutim, hakeri su o HBO-a zahtijevali šest miliona dolara da prestanu da objavljuju stvari.

HBO je ponudio hakerima 250,000 dolara 27. jula, kroz program koji su nazvali ‘program bijeli šešir’, na osnovu kojeg je HBO ponudio grupi sa im plati ako IT stručnjacima koji su uspjeli da provale sigurnosni sistem. Međutim, HBO još uvijek i ne zna šta su hakeri sve ukrali sa 1.5 terabajta podataka.

Problem još uvijek nije riješen za kompaniju, i vjerovatno će biti prisutan još dugo obzirom koliko je šetete sličan napad nanio Sony-u.  Priča se da je hakerski napad koštao Sony oko 100 miliona dolara, pa će biti jako zanimljivo vidjeti šta će HBO i Time Warner (HBO krovna kuća), učiniti po pitanju ovog problema. Ostaje i to da saznamo šta su sve hakeri ukrali sa 1,5 terabajti podataka.