Harveyja Weinsteina tužila njemačka glumica Emma Loman

Njemačka glumica Emma Loman tužila je Harveya Weinsteina za navodno silovanje 2006. godine na Cannes Film Festivalu.

Optužnicu je popunila u Los Angelesu gdje navodi kako je Weinsteina upoznala 2004. godine na festivalu u Veneciji, a da ju je potom pozvao u Cannes da diskutuju o njenoj karijeri. Na početku je bila neodlučna da prihvati poziv, ali je Weinstein bio uporan, a njegov asistent je zvao 30 puta dnevno.

Na kraju je pristala i tokom nekoliko susreta Weinstein je bio izuzetno profesionalan. To se promijenilo nakon što ju je namamio u hotelski apratman kazavši da će razgovarati o njenim ulogama u njegovim filmovima.

“Kada je došla u sobu Weinstein je brzo promijenio svoj profesionalni stav. Savladao je Loman i silovao je”, navodi se u optužnici.

Zaprijetio je da će joj uništiti karijeru ako nekom kaže. Zbog straha da joj niko ne bi vjerovao i potencijalne odmazde tako moćne figure, Loman je šutjela.

Tek se nakon objelodanjivanja njegovih zlodjela prošle godine oslobodila i kazala šta se zaista dogodilo. Sada ga tuži za napad, kršenje zakona o trgovini ljudima, tjelesne povede i zarobljavanje.

Weinsteina su do sada desetine žena optužile za seksualno zlostavljanje i silovanje. Pušten je uz kauciju i izjasnio se da nije kriv za šest tačaka optužnice, za silovanje tri žene 2004., 2006. i 2013. godine. Sljedeće saslušanje zakazano je za 20. septembar.

Navodi protiv nekadašnjeg filmskog mogula pokrenuli su pokret #MeToo u okviru kojeg žene govore o seksualnom zlostavljanju.