Harvey Weinstein nagodit će se sa ženama koje ga optužuju za seksualno zlostavljanje

Harvey Weinstein i uprava njegovog bankrotiranog filmskog studija postigla je privremenu nagodbu vrijednu 25 miliona dolara s desecima žena koje su bivšeg holivudskog producenta optužile za seksualno zlostavljanje.

Nagodba će privesti kraju gotovo sve građanske tužbe glumica i bivših zaposlenica koje su Weinsteina optužile za krivična djela, od seksualnog uznemiravanja do silovanja, navode strani mediji.

Osiguranje bivšeg filmskog studija Weinstein Co obavit će isplatu, a Weinstein neće morati priznati nedjela niti će išta morati platiti.

Weinstenovi advokati odbili su komentirati slučaj.

Weinsteina je za seksualno zlostavljanje optužilo više od sedamdeset žena. No, uprkos svemu on je odbacio sve optužbe i rekao da su se svi seksualni odnosi desili uz pristanak.

Ta je parnica odvojena od krivičnih prijava s kojima se holivudski producent suočava u New Yorku, gdje je optužen za seksualno zlostavljanje dvije žene, jedne 2006., a druge 2013. godine.

Suđenje je zakazano za 6. januar 2020.godine, a Weinsteinu prijeti doživotni zatvor ukoliko bude osuđen po glavnim tačkama optužnice.