Hadžihafizbegović nagrađen u Veneciji

Bosanskohercegovčki glumac Emir Hadžihafizbegović dobio je nagradu za najbolje glumačko ostvarenje u programu Horizonti na Venecijanskom filmskom festivalu za glavnu ulogu u hrvatskom filmu “Takva su pravila” redatelja Ognjena Sviličića, prenosi Al Jazeera.

“Žiri programa Horizonti 71. Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji dodijelio je Emiru Hadžifahizbegoviću nagradu za najbolje glumačko ostvarenje za glavnu ulogu u filmu Takva su pravila redatelja i scenarista Ognjena Sviličića”, saopštio je Hrvatski audiovizualni centar.

“Ovo je najvažnije priznanje u mojoj karijeri. Nosim ovu nagradu iz Venecije za hrvatski film ushićen i zadovoljan, ali i odgovoran za uloge koje su preda mnom. Drago mi je da sam nagradom obradovao i hrvatsku i bosanskohercegovačku kinematografiju”, rekao je Hadžihafizbegović nakon primanja nagrade.

Film “Takva su pravila” jedan je od 17 dugometražnih filmova koji su se takmičili u Horizontima, službenom programu Venecije posvećenom novim zanimljivim redateljima, no prikazuje i filmove već etabliranih autora.

“Potvrdili smo da je hrvatski film vrlo žilav i da je spreman na velike poduhvate”, rekao je Sviličić.

Film je nastao u hrvatsko-francusko-srpsko-makedonskoj koprodukciji uz podršku francuskog Nacionalnog centra za kinematografiju.

Film je nadahnut stvarnim događajima, a prati bračni par sa zagrebačke Savice, u interpretaciji bosanskohercegovačkih glumaca Emira Hadžihafizbegovića i Jasne Žalice, koji se suočavaju s najgorom situacijom u životu kada im sin završi u bolnici nakon što ga pretuče grupa vršnjaka. Maja i Ivo tada će se uhvatiti u koštac s institucijama države, koje su sve samo ne na njihovoj strani – i upravo se na to odnosi naslov filma.

“Htio sam snimiti uzbudljiv film o anonimnim ljudima i reći nešto o društvu u kojem živimo, društvu koje tolerira i potiče kaos, društvu koje nije briga. Više je istinitih događaja koji su me potaknuli da napišem taj scenarij”, rekao je Sviličić uoči premijere.

filmonizirani.blogspot.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *