Greta Gerwig režirat će film “Barbie” u kojem glavnu ulogu igra Margot Robbie

Greta Gerwig, režiserka nominirana za Oscara, službeno je potpisala režiju filma “Barbie”, dugo očekivanog prikazivanja priče o legendarnoj Mattelovoj lutki, u kojoj glavnu ulogu tumači Margot Robbie.

Gerwig je na kormilu projekta Warner Brosa koji je ugovoren 2019. godine, kada su glumica i studio potpisali scenarij filma zajedno s Noahom Baumbachom. Od tada su počele kružiti glasine da bi Gerwig mogla biti na čelu režije, ali dogovor nije ozvaničen sve do danas.

Također, Robbie je u intervjuu za britansko izdanje Voguea za avgust 2021. godine nagovijestila moguću saradnju komentarišući rediteljicin rad te je usputno primijetila da će se Gerwigina kreativna vizija proširiti nakon scenarija i na rediteljsku stolicu.

Razgovarajući o filmu, glumica je priznala da Barbie donosi mnogo nostalgije, ali i mnoštvo uzbuđenja.

“Ljudi uglavnom čuju ‘Barbie’ i pomisle: ‘Znam kakav će taj film biti’, a kad čuju da ga Greta Gerwig piše i režira, kažu ‘Oh, pa, možda i ne znam…'”, kazala je Robbie.

Što se tiče produkcijskog statusa “Barbie”, Gerwig i Baumbach trenutno snimaju film “White Noise”, a nakon završetka tog projekta par će pažnju usmjeriti na priču o igračkama, čije bi snimanje trebalo započeti početkom 2022. u studiju Leavesden u Warner Bros. u Londonu.

U planu je prikazivanje u kinima u 2023. godini.

Vijest o tome da će Gerwig preuzeti režiserske dužnosti za neke i nije bila toliko iznenađujuća, s obzirom na uspjeh koji su ostvarili njeni filmovi “Lady Bird” iz 2017. i “Little Women” iz 2019. godine, koji su prikupili 11 nominacija za Oscara i ostvarili jednu pobjedu, uključujući jednu nominaciju za najbolju režiju (što Gerwig čini jednom od sedam nominiranih žena ikada).

Kao što je Robbie primijetila u intervjuu za Vogue, Gerwigini obožavatelji s nestrpljenjem će čekati ​​priliku da vide šta njezini rediteljski senzibiliteti donose ovoj novoj perspektivi legendarne plastične lutke.