Godzilla vs. Kong (2021) – recenzija filma

Za ovaj film se može slobodno reći da je prvi blokbaster 2021. godine, tačnije prvi još od Teneta, tako da nam se sada polako po najavama blokbasteri vraćaju na velika platna.

Sa ovom franšizom mogu reći nisam upoznat. Gledao sam kao mali Peter Jaksonovog ‘King Konga‘, i jutros sam pre ovog pogledao King Konga iz 1933. i oba filma su mi se svidela. Sem toga o ovoj franšizi ne znam ništa više. Od ovog filma sam očekivao dobre scene borbi i solidnu komediju. Naravno kao i od svakog drugog filma, makar solidnu priču i likove. Ipak mogu reći da sam slabo šta od toga dobio, pa da krenem redom.

Što se borbi tiče ni jedna mi nije ostavila ni izbliza epski utisak, zadnja je doduše sasvim okej. Mi možemo da vidimo Godzilin napad na grad, bobru između njega i Konga na različitim lokacijama, Kongovu borbu sa dinosaurusima, i još dodatnih stvari, ali ni jedna od tih (sem zadnje kao što rekoh), nije bila dovoljno zanimljiva ili vizuelno upečatljiva da bi mi se nekako dopala. Opet ne očekujem ja ovde neke neizvesne borbe, ali moram da osetim nekakvu tenziju, a to nisam dobio. Tako da je to aspekt filma koji bi po meni trebao biti glavni i najjači, a podbacio je.

Što se humora tiče, ima ga manje nego što sam očekivao. I kada se iskazuje nije preterano duhovit, ipak ovde dva čudovišta ubijaju jedno drugo ceo film, možda i ne treba da se smejemo, ali očekivao sam par dobrih fora, i ostao sam uskraćen po tom pitanju.

Priču i likove ću staviti u isti koš i okarakterisati sa jednom rečju: smeće. Možda će neko reći da treba pogledati prethodne filmove da bi se bolje razumelo ali ne deluje tako. Priča je toliko nabacana i besmislena, i pre svega glupa da ne drži vodu. Ako se već priča o legendarnim titanima i njhovom svetu, onda neka se makar odradi malo dublje, da godzila i kong dobiju pozadinu, a ne samo par flešbekova na početku iz nekih njihovih davnih borbi.
Taj svet titana možda i ima potencijal ali ovde uopšte nije odrađen ozbiljnije od pukog spominjanja pojedinih zveri.

Takodje ljudsko ponašanje u filmu je dosta glupo, i ne deluje ni malo realno. Ali tu dolazimo do sledećeg problema a to su likovi. Ima previše likova. Pratimo priču kroz 3 različite skupine likova, i plus šta se u tom trenutku dešava sa Godzilom a šta sa Kongom. U takvoj konstrukciji nemoguće je napraviti da svaki lik bude iole kvalitetan. Ipak ovde nijedan lik nije kvalitetan, štaviše svi su banalni i njihova motivacija i njihova delovanja su upitni. Ni za koga nam takođe nije stalo, jer nemamo zašto, ne znamo ništa o njima. Jedini možda iole izuzetak su devojčica koja komunicira sa Kongom i njena negovateljica, koje su ako ništa drugo, onda makar simpatične.
Razumem da u filmu ovog tipa likovi i priča nisu glavni faktor, ali neka makar budu pristojno urađeni.

Glumački ovde se niko ne ističe preterano, ćerka od onog nekog generala mi je bila okej, kao i mala devojčica koja je za svoje godine sasvim solidna. Ipak ne može se dobro odglumiti kada je karakter prazan u ovakvom filmu …

CGI je takođe bitan faktor, kao i sam vizuelan doživljaj filma. Po tom pitanju nemam nikakvih zamerki. Uglavnom je bio lep i ugodan oku, iako bi mi draže bilo da je bilo više svetlijih kadrova, kao recimo onaj na početku filma, gde Kong šeta svojim svetom.

Da zaključim ovaj film mi lično nije ponudio ništa šta sam od njega očekivao. Neke će fanove franšize možda zadovoljiti, jer kao što mi ne drug rekao, ima i gorih.

Moja ocena: 3/10 / Ognjen Zavišić