Glumica Liu Yifei odabrana je za glavnu ulogu u Disneyevom filmu “Mulan”

Nakon brojnih kritika na izbor glumaca u nadolazećem filmu “Mulan”, kompanija Disney ipak je odabrala kinesku glumicu Liu Yifei za glavnu protagonisticu. Naime, filmska adaptacija animiranog filma iz 1998. godine u prvom planu je trebala biti fokusirana na bijelog muškarca umjesto na priču Azijatkinje Hua Mulan. Disney, koji već dugo trpi osude zbog nedostatka predstavnika manjinskih grupa u filmovima, stoga se ponovo našao na meti kritika javnosti.

Hiljade ljudi potpisale su online kampanju u kojoj su pozvale na angažiranje azijske glumice u legendarnoj priči o Mulan. Nekoliko mjeseci poslije, mediji prenose kako će najavljeni film “Mulan” ipak zadržati tradicionalnu priču o junakinji koja se pretvara da je muškarac kako bi umjesto starijeg oca učestvovala u ratu.

Liu je u Kini poznata kao glumica, model i pjevačica. Dosad je glumila u nekoliko fantazijskih drama. Tridesetogodišnja Kineskinja odrasla je u New Yorku te stoga tečno govori engleski jezik. Disney je izabrao nju među 1.000 drugih kandidatkinja.

Premijera filma “Mulan” najavljena je za 2018. godinu. Podsjećamo, originalni animirani film “Mulan” zaradio je 304,3 miliona američkih dolara u kinima širom svijeta i dobio nominacije za Golden Globe i nagradu Oscar.