Glumica Hiep Thi Le “Heaven & Earth” umrla u 46. godini

Hiep Thi Le, glumica čija je karijera uključivala uloge u filmovima “Geaven & Earth”, “Cruel Intentions” i ” Green Dragon” umrla je zbog kompilacije raka želuca u utorak u Los Angelesu u 46. godini.

“Heaven & Earth”, 1993. je ratna drama koju je napisao i režirao Oliver Stone, u kojem je Le bila imala glavnu ulogu, ujedno je i njeno najpoznatije djelo. Stone je izabrao nju od hiljadu kandidata koji su se tada prijavili za ulogu.

Nakon filma, imala je niz uloga u filmovima i televiziji, a i okušala se u ugostiteljskim poslovima, gdje je radila kao šef kuhinje u kineskom restoranu u Veneciji. Zatim je postala vlasnik Fransusko-Vijetnamskog rstorana u Marina Del Rey-u, u Kaliforniji. 2014, godine se takmičila u kuhanju u showu “Chopped”.

Takođe je napisala memoar koji još nije objavljen,pod nazivom “Daughter of the Sea: My Voyager to Freedom and Womanhood”.

Rođena u Da Nangu u Vijetnamu, Le i njenu sestru je majka stavila u ribarski brod i poslala da se nađu sa njihovim ocem u Honk Kongu, kada je imala osam godina. Na kraju je stigla do njenog oca, a ubrzo nakon toga je došla u SAD sa svojom novoujedinjenom porodicom, koja je nalazila u Oklandu u Kaliforniji.