Glumac Oscar Perez helikopterom napao zgradu vlade u Venecueli

Odmetnuti policijski oficir koji stoji iza helikopterskog napada na zgrade venecuelanske vlade, zvijezda je akcijskog filma.

Vlada predsjednika Nicolasa Madura saopćila je u srijedu da je Oscar Perez – pilot, ronilac i padobranac, odgovoran za pucanje i ispaljivanje granata na ministarstvo unutrašnjih poslova i Vrhovni sud te otmicu helikoptera.

Taj incident, u kojemu nije bilo ozlijeđenih, vlada je nazvala “terorističkim napadom”, prenosi Hina.

Opozicijski čelnici dovode u pitanje vladinu verziju događaja i navode da je to možda namješteno kako bi se skrenula pozornost s nastojanja Madura da promijeni ustav.

Venezuela se nalazi usred političke i ekonomske krize koja je potaknula masovne proteste. Protesti protiv Madura traju već tri mjeseca. Mnogi su Venecuelanci bijesni na Madurovu vladu, koju optužuju za sve veću inflaciju, nestašice svega – od hrane do lijekova, te za gušenje ljudskih prava.

Demonstranti traže izbore, oslobađanje uhapšenih aktivista, međunarodnu pomoć i autonomiju parlamenta koji je pod vodstvom opozicije većine. U protestima je dosad poginulo najmanje 75 osoba.

U videosnimci objavljenoj na društvenim medijima Perez je rekao da se bori protiv tiranske i podle vlade.

Po nekim izvještajima, helikopter je za sobom vukao natpis na kojemu je pisalo “Sloboda!”.

Perez (36) je bio producent i glumac u venecuelskom akcijskom filmu iz 2015. nazvanom “Odgođena smrt”. U filmu se radi o spašavanju otetog poslovnog čovjeka i uključuje scene u kojima on puca iz helikoptera i izranja iz vode.

Policija je pokrenula potragu za Perezom.