Glumac Nick Nolte dobio zvijezdu na Šetalištu slavnih

Nick Nolte se početkom sedmice pridružio se slavnim Hollywoodskim osobama, dobivši zvijezdu na poznatome Šetalištu slavnih. Naime glumac je dobitnik brojnih nagrada. Za Oscara je bio nominiran triput.

– Dok još nisam bio glumac, ponekad sam dolazio ovamo gledati zvijezde slavnih. Tada bih se prisjećao njihovih filmova… Za mene je velika čast što im se mogu pridružiti – rekao je Nolte.

Tokom kasnih šezdesetih i sedamdesetih bio je model. U kampanji za posvjetljivač kose “Summer Blonde” iz 1972. pojavio se uz još jednu buduću glumicu Sigourney Weaver. Prva zapaženija uloga i priznanje kritike za Noltea su uslijedili nakon mini serije “Bogataš i siromah”.

Otad se pojavio u više od 40 filmova, igrajući široku paletu likova. Sposobnost igranja različitih karaktera, atletska građa i grubi glas njegovi su zaštitni znaci. Među najveće hollywoodske zvijezde lansirao ga je film “48 sati” iz 1982. godine, u kojem je glumio uz Eddieja Murphyja.

Prvu od tri nominacije za Oscara dobio je 1991. godine za film “Gospodar plime”, za koju ulogu je dobio Zlatni globus. Iste godine je i u Scorceseovom “Rtu straha” s Robertom De Nirom i Jessicom Lange. U filmu “Ratnik” tumačio je ulogu liječenog alkoholičara, za koju je bio nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg sporednog glumca.

Nolte je imao buran privatni život, a nisu ga mimoišli ni problemi s porocima. Nekoliko je puta bio uhapšen zbog vožnje pod utjecajem opijata. U prošlosti je bio u vezi s glumicama Debrom Winger i Vicki Lewis.

Brojne filmske ličnosti nemaju svoju zvijezdu u Hollywoodu. Vjerovatno zbog toga što kandidate za zvijezdu neko treba nominirati, a zatim platiti oko 40.000 dolara.