Gledajte sa nama besplatno kratke filmove sa 26. festivala Curtas Vila do Conde

Osvojite sa nama besplatne ulaznice za online gledanje filmova sa 26. filmskog festivala Curtas Vila do Conde.

26. filmski festival Curtas Vila do Conde održava se od 14. do 22. jula u gradu Vila do Conde u Portugalu, te i ove godine nudi bogati program svojim posjetiocima.

Festival uključuje i kratke filmove odabrane sa prestižnih festivala kao što su Berlinale i Locarno, a na festivalu će se održati i nekoliko premijera.

Uz saradnju sa Festival Scope, posjetioci stranice Filmonizirani imaju mogućnost da besplatno pogledaju osam ostvarenja koja će se prikazati na ovom festivalu.

Potrebno je da se registrirate do 18. jula, te će 19. jula putem maila biti obaviješteni dobitnici besplanih online ulaznica.

Naši korisnici moći će da pogledaju sljedećih osam kratkih ostvarenja:

Aquaparque
Režija: Ana Moreira
Portugal / 2018 / 16 min

U našutenom vodenom parku momak i djevojka se kriju od vanjskog svijeta. Između ruševina sa krafitima starog bazena za plivanje oni pronalaze svoje sklonište gdje mogu da tuguju zbog izgubljenih nada i snova …

Premijerno se prikazuje na festivalu Curtas Vila do Conde.

Cops Are Actors
Režija: Tova Mozard
Švedska / 2017 / 20 min

Negdje na brdima Los Angelesa srećemo četiri glumca koji glume policajce, kroz priču i djela …

Festivali:
CPH:DOX Film Festival
Sheffield International Documentary Festival
Curtas Vila do Conde

Dvalemodus
Režija: Bieke Depoorter i Mattias De Craene
Belgija, Norveška, Njemačka / 2017 / 9 min

Veličanstveni planinski predjel jednog norveškog grada zahvaća tama. Olujno more udara u obale. Gubi snijeg pada. Stanovnici grada, skoro nepokretni u njihovom postojanju, su kao stvorenja u hibernaciji. Statički snimci kamere podsećaju na fotografije, i zajedno su spojeni u dokumentarni film o životu u Skalandu.

Festivali:
MoMA film programme
Trento Film Festival
Curtas Vila do Conde

Holy Tremor
Režija: Bárbara Wagner i Benjamin de Burca
Brazil / 2017 / 20 min

Brazil. Pernambuco je kroz historiju poznat po proizvodnji šećera. Danas je u usponu novi sektor u ekonomiji: različite grupe evangelističkih kršćanskih grupa su u usponu. Evangelisti su stekli ogroman utjecaj u Brazilu tokom nekoliko proteklih godina, te poboljšavaju personalne i ekonomske situacije kroz ekstremnu primjenu religije.
U Brazilu evanđelisti su za sebe osigurali medijsku i političku moć.  Oni kontrolišu jedan dio medija i šire mržnju prema homoseksualcima i drugim vjerama.

‘Holy Tremor’ fokusira se na mladu generaciju svećenika, producenata i pjevača koji su došli iz ruralnih područja i svaraju religijsku muziku.

Festivali:
Berlinale
Curtas Vila do Conde

Leo’s Atlas
Režija: Viken Armenian
Francuska / 2018 / 34 min

Leo i Elizabeth su stari devet godina. Bez napuštanja fransuske obale na kojoj su proveli ljeto, oni tragaju za ostacima misterioznog sovjetskog svemirskog broda koji je nestao u Sibiru. Leo je uvjeren da ga mogu pronaći.

Festivali:
Curtas Vila do Conde

Optimism
Režija: Deborah Stratman
Amerika, Kanada / 2018 / 15 min

Potreba da se oživi zimska dolina i pronađe zlato u aluvijalnom šljunku, dio je duge historijske želje i ekstrakcije na dalekom kanadskom sjeveru. Kancanski plesači, topionice, nekadašnji gradski zvaničnici i čudesna litica, oslikavaju portret grada. Film je sniman u Dawson City, Yukon Territory.

Festivali:
Berlinale
Cinéma du Réel
Curtas Vila do Conde

Plus Ultra
Režija: Helena Girón i Samuel M. Delgado
Španija / 2017 / 13 min

“Plus Ultra” je moto španske države. Ovaj slogan je korišten da ohrabri istraživače da osvoje nove teritorije i zaborave drevna upozorenja: “Non Terrae Plus Ultra” (Nema zemlje izvan ovog). Kanarska ostrva, testno mjesto za predstojeću kolonizaciju Amerike, postaje centralna tačka priče o ovoj zemlji …

Festivali:
Locarno Festival
Chicago International Film Festival
Curtas Vila do Conde

Strong Waters (Água Forte)
Režija: Mónica Baptista
Portugal / 2018 / 15 min

Film nas vodi na put do mjesta za koje se čini da je zaustavljeno u vremenu, ali i da ostaje bez vremena…

Premijera na festivalu Curtas Vila do Conde.