Gdje je nestao Psy?

psyNakon što je 2012. godine do tad relativno nepoznati Psy,  čije je pravo ime Park Jae, objavio pjesmu Gangnam Style, cijeli svijet je obuzela groznica zaraznog ritma i svi su pred kompjuterima učili neobične pokrete Korejskog pjevača.
Upravo je tada Psy doživio vrhunac karijere – njegov Gangnam Style postao je najgledaniji video u historiji.

Nakon velikog uspjeha Gangnam Styla Južna Koreja je stavljena u središte pozornosti zahvaljujući upravo Psyju te 2013. godine postaje ambasador turizma zamijenivši dotadašnjeg ambasadora Kenny G-a. Psy je odbio pozamašnu svotu, te je za taj posao prihvatio minimalnu isplatu. Njegovo imenovanje otvorilo je vrata za druge poslovne ponude od kojih je najpoznatija ambasadorska uloga za Asian Airlines za 2013.

Gangam style zaradio je Psyju bezbroj priznanja. Do danas spot je pregledan preko 2,6 milijardi puta te se nalazi u Guinnessovoj knjizi rekorda. Ubrzo nakon toga izbacio je još jedan singl ‘Gentleman’. Taj video je također ušao u Guinnessovu knjigu rekorda s 38 miliona pregleda u samo 24 sata. Psy je tako postao dio historije pop kulture i s razlogom nosi nadimak ‘Youtube senzacija’.

Sa velikom slavom dolazi i veliki teret pod kojim je Psy pokleknuo te je 2013. godine za Sunday Times priznao kako je ovisan o alkoholu. Njegov stav o piću pokazao se šokantnim.

‘Ako sam sretan, pijem, ako sam tužan pijem’ priznao je Psy. ‘Ako pada kiša, pijem, ako sija sunce, pijem.’ Nije osjećao potrebu za alkoholom jedino kada je bio toliko mamuran da jednostavno nije mogao više. Ostaje nejasno je li ikada zatražio profesionalnu pomoć za liječenje svoje ovisnosti.

U decembru 2015. godine, Psy je objavio svoj dugo očekivani sedmi studijski album, Chiljip PSY-Da. Svjestan da će biti gotovo nemoguće nadmašiti svoj prethodni rekord, Psy je osjećao pritisak i pao u depresiju.

‘Nisam Adele’, rekao je za Entertainment Weekly. ‘Nakon Gangam Styla bio sam jako sretan jer je ta pjesma moje najveće životne ostvarenje, ali ponekad se pitam kako se mogu vratiti u sam vrh te srušiti taj rekord. Želio sam biti ja, ne ‘Gangnamm’ čovjek ili bilo što drugo. Fokusirao sam se na pronalaženje sebe i svog smisla’