Gavrilo Grahovac – Biografija

Nekadašnji ministar kulture i sporta Bosne i Hercegovine, izdavač i urednik rođen 23. augusta 1942. godine u mjestu Đala u Vojvodini u Srbiji, a diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Bio je profesor južnoslavenskih književnosti i maternjeg jezika.

Od 1965. godine radio je u redakcijama listova i časopisa, neki od njih su: “Naši dani”, “Spektar”, “Lica” ali i saradnja sa velikim brojem časopisa u Jugoslaviji: “Telegram” iz Zagreba, “Studentski list” iz Zagreba, “Index” iz Novog Sada, “Polja” iz Novog Sada i drugi. Objavljivao je eseje i književnu kritiku. Radio u “Savremenoj administraciji” iz Beograda na poslovima urednika izdanja za Bosnu i Hercegovinu od 1978. do 1980.

U izdavačku kuću “Svjetlost” dolazi 1980. godine na posao glavnog urednika u Grafičkoj djelatnosti “Svjetlosti” a 1986. godine izabran je za direktora Izdavačke djelatnosti “Svjetlosti”.

Tokom ratnih djejstava, 1993. godine osniva novu, privatnu izdavačku kuću “Bosanska knjiga” u kojoj radi kao izvršni direktor, potom glavni urednik. Od februara 2003. godine imenovan je na dužnost ministra kulture i sporta u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine.

Nakon Izbora 2006. godine ponovno je imenovan na dužnost ministra kulture i sporta u Vladi Federacije BiH. Takođe, član je Međunarodnog P.E.N. Centra Bosne i Hercegovine.