Vijesti

Friedkin priprema Lekciju filma u Cannesu

William FriedkinCannes domovina filma

Tradicionalnu Lekciju filma što će se odrzati u dvorani Bunuel, Palace Festivala na 69. izdanju Festivala Međunarodnog Filma u Cannesu, obezbjeđuje čuveni američki cineast William Friedkin.
Nakon Scorsesea, Morettija, Wong Kar Wai, Tarantina, Belloccija, Kaufmana ili Audiarda, reditelj će biti na sceni dvorane Bunuel pa izmjenjivati iskustva i mišljenja sa publikom, uz kritičara Michela Cimenta.

Autor osobnog djela “Friedkin Connection. Memoari legendarnog cineaste” u kojima iskreno i strastveno izlaže svoje postojanje, Friedkin ne prestaje biti dio historije amerčke sedme umjetnosti ali i njezinog preporoda. Za trajanje sedmog desetljeća prošlog stoljeća snimio je čuvenu “French Connection”/1971/, “Exorcista” dvije godine kasnije, što su također bili veliki uspjesi kod publike. Dobio je “Oscara” 1972. kao najuspješniji reditelj i mnoštvo drugih priznanja po cijeloj planeti:
– Čast mi je što ću sa kanskom publikom dijeliti ideje i mišljenja jer je Cannes domovina svjetske sedme umjetnosti. Čini mi se da živimo najupitljiviji period što će odrediti budućnost filma na svjetskoj razini jer su značne promjene nastupile kako u produkcijama et eksploatacijama filmskih ostvarenja, vrijednije nego ima 50 godina!

Akitvni 80-godišnjak

Rođen 1935. u Chicagu najprije je bio televizijski reporter čije su reportaže služile za primjer. Nikada se nije oslobodio ljubavi i
smisla za stvarne događaje. Kultivirani filmofil ostvario je dugotrajne razgovore sa Fritzom Langom, prije snimanja “Sorcerera” adaptacije “Plate straha” galskog reditelja Henrija-Georgesa Cluzota, koju smatra remek-djelom.
Reditielj je ostvario i “Cruising” 1980, “Fedralnu Policiju Los Angelesa” pet godina kasnije pa se ponovo vratio stravi potpisavši
“Rampage” 1988. i “The Gardian” 1990. Postao reditelj opera, Friedkin je i nedavno ostvario upečatljive filmove, najprije “Bug” 2006. i “Killer Joe” 2011. godine.

Džana Mujadžić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)