Filmski festivaliVijesti

Francuzi nagrađeni na splitskom Festivalu Mediteranskog filma

A peine j'ouvre les yeux de Leyla Bouzid“Tek što otvorim oči”/A peine que j’ouvre les yeux/ francusko-tuniske rediteljice Leyle Bouzid je francusko-belgijsko-tunisko dugometražno ostvarenje, proglašeno najuspješnijim filmom devetog izdanja Festivala Mediteranskog filma u Splitu. T
urski cineast Emin Alper je za film pod nazivom “Frenzy” dobio specijalno Priznanje žirija a također francuska produkcija Smuela Bechterita “Asphalte” je oduševila publiku.
Daina O. Pusić je pobijedila u programu hrvatskih kratkometražnih filmova sa djelom “Najbolje”, a Ivan Ramljak je dobio specijalno priznanje za “Otoke Zaborava”.

Kako je festival značajno smanjio prihode, organizatori nisu pozvali reditelje niti zvijezde a nisu konstituiral ni žiri. Kreirali su Nagradu publike koja je u zvaničnom, glavnom natjecanju, nagradila takđer galsku produkciju “Asphalte” s Isabelle Huppert u glavnoj ulozi. Spličanin Simon Situm je dobio prvu nagradu programa lokalnih kratkih ostvarenja, zahvaljujući djelu “Thin Air”.

Događaj je istinski sastanak publike jer su se projekcije održavale vani, u blizini čuvene plaže Bačvice ali i Kinemateci “Zlatna Vrata/Golden Gate/, koja je svaki dan bila prepuna. Ove godine je originalna ideja projiciranja filmova na krovu starog kina “Nikola Tesla”, smještenog u centru grada, privukla brojne gledatelje. Publici su besplatno predstavljeni kratko metražni filmovi, što su imali veliki uspjeh na međunarodnoj razini.

-Proslogodišnje iskustvo je pokazalo da imamo veoma lojalnu publiku što dokazuje kako je moguće organizirati privlačan festival bez izdataka, velikih zvijezda i značajnih imena produkcije i difuzije, svjetske sedme umjetnosti-izjavio je direktor manifestacije, Alen Munitić. Ove godine smo ostvarili značajan korak naprijed posebnim, kreativnim ostvarenjima i inteligentnim investiranjima. Prodali smo 7.500 ulaznica što je u poređenju sa prošlogodišnjih 6.500, vrijedan napredak.

Aktualno splitska festivalska ekipa polazi na posebno putovanje: organizirati će 200 projekcija na dalmatiskim otocima, gdje se radi događaja, otvaraju stare i napuštene kino dvorane.

Europske organizacije za pomoć svjetskoj, filmskoj umjetnosti već su napravile izvještaje o originalnom poduhvatu, pošto ekipa postaje distributer i eksploatant, podarivši pažnju djelatnostima “kostrukcije audijencije” i “audiovisuelnom obrazovanju”.

Džana Mujadžić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)