Francuski režiser Jean-Luc Godard snimio dva filma o Sarajevu i o agresiji na BiH

Legendarni francuski reditelj Jean-Luc Godard je 1993. godine snimio film “Je vous salue, Sarajevo” (“Pozdravljam te, Sarajevo”), koji govori o agresiji na BiH, a 2014. godine snimio je, zajedno sa još 12 režisera, film ‘Les Ponts de Sarajevo‘.

13 evropskih režisera u filmu ‘Les Ponts de Sarajevo’ istražuju temu Sarajeva i onoga što ovaj grad predstavlja u evropskoj historiji u proteklih sto godina, te šta Sarajevo inkarnira danas u Evropi. Iz različitih generacija i porijekla, ovi eminentni filmaši nude mnoge jedinstvene stilove i vizije. François Schuiten, poznati belgijski strip crtač (Gradovi fantastičnog), zamislio je animirane karikature između ovih filmova, metaforičku transpoziciju u svom grafički raskošnom svijetu amblematskih mostova grada Sarajeva.

Iako traje samo dvije minute, film ‘Je vous salue, Sarajevo‘ iz 1993. godine je uspio prikazati horor kroz koji su prolazili stanovnici naše zemlje zbog zločina koji su počinili pripadnici Vojske Republike Srpske.

Kroz fotografiju i pripovijedanje, Godard “prisiljava” gledaoce da se suoče sa činjenicom koliku tragediju bolesni umovi mogu uzrokovati.

Fotografiju koja je prikazana snimio je Ron Haviv u Bijeljini u martu 1992. godine. Ona je jedna od najupečatljivijih dokaza etničkog čišćenja Bošnjaka.

Pisac Des O’Rawe naveo je da režiser kroz “Pozdravljam te, Sarajevo” kritikuje evropske zemlje, koje se navodno zalažu za demokratiju, a koje nisu bile voljne konkretno pomoći Bosni i Hercegovini.

“Njihovo ignorisanje zločina jednako je podršci fašizmu”, naveo je.

Godard je umro danas u 91. godini. Ostaće upamćen kao jedan od pinoira francuskog novog vala. Neki od njegovih najpoznatijih filmova su: “Pierrot le Fou”, “Le Mepris”, A bout de souffle”, “Vivre Sa Vie”, itd.

Ostavite komentar