Vijesti

Francuski Institut podržava “Filmsku tvornicu svijeta” u Cannes-u

La Fabrique des Cinémas du MondeFrancuski Institut je ustanovio zanimljiv i vrijedan ekonomski program nazvan “Filmska tvornica svijeta”/La Fabrique des Cinémas du Monde/, koji podržava nastajuće kinematografije južnog dijela planete, na međunarodnom tržištu filmske industrije.

Deset ostvarenja, prvih ili drugih dugometražnih igranih djela su odabrana svake godine i pozvana na Festival u Cannes-u. Reditelji i tehničke ekipe su osobno praćeni i asistirani, te prilagođeni najadaptiranijim načnima pozicioniranja dvojca producent/cineast na tržištu ali i razviću osobnih mreža, te sklapanju koprodukcijskih ugovora, neophodnih za prodaju i neizostavnih za uspjeh svakog projekta.

Aktualno sest novih ostvarenja “Svjetske tvornice” su pripremljena za distribuciju i predstojeći festival. Francuski Institut je objavio program u partnerstvu sa Međunarodnom Orgnizacijom Frankofonije/OIF/ i France Médias što traje od 2009. godine i pospješio je rad 124 reditelja i producenta iz 56 zemalja, među kojima je 20 frankofonskih.

Od 130 prispjelih dosijea izdvojilo se deset: četiri projekta prvog ili drugog igranog filma, dva dokumentarca, 4 reditelja producenta i 4 rediteljice sa dvije producentice su pozvani u Cannes razraditi projekte za trajanja festivala. Dolaze iz zemalja čije su kinematografije u razvoju osvjetlujući filmski senzibilitet što se spaja sa tradicijama angažiranim u svjetskoj evoluciji sedme umjetnosti.

Po prvi puta su prisutne Angola, Azerbejdžan, Costa Rica i Zimbabve. U Cannesu se sastaju sa cineastima Brazila, Egipta, Gruzije, Irana, Maroka i Filipina.

Džana Mujadžić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)