Fondacija za istrazivanja protiv side sakupila 22 milijuna eura u Cannesu

Di Caprio prikupio 300000 eura za istrazivanja protiv side950 uzvanica na Antibima

Neizbježni, kanski sastanak humanitarnih djelatnosti i glamoura, pod nazovom “Gala amfAR” i ove godine je organizirala Fondacija istog imena. Održano u čuvenom hotelu Eden Roc na Antibima, okupilo je 950 celebrityja, Leonardo di Caprio je zamjenjivao aktualnu predsjednicu Sharon Stone, koja snima u Hollywoodu. Slavni i nedavno oscarizirani glumac je najdarovitijem učesniku aukcije, otvorio cijelu nedjelju dana, vrata svog doma na Palm Springsu, za okruglu svotu od 300000 eura. Poznata skulptura Damiena Hirsta nazvana “Hram” prodana je za 3,1 milijun eura, dok je dan proveden sa Kevinom Spacey je unovčen za 500 000.

AmfAR-u je oformila Elizabeth Taylor, 1985 godine. Institucija je među najboljim i najimućnijim, američkim fondacijama a aktivno pomaže znanstvena izučavanja i istraživanja sredstava protiv side. Surađuje sa Festivalom u Cannesu više od dva desetljeća.
Sredstva od aukcije, 22 milijuna eura će se razdjeliti svim većim svjetskim istrazivačkim centrima, čija su istraživanja usmjerena prema iznalazenju lijeka, odnosno vakcine protiv najotpornije i najpogubnije, viralne bolesti suvremenog doba.
Žene posebno podržavaju nastojanja dobivanja cjepiva protiv side pa su osim poznatih glumica, poput Ume Thurman, Juliette Binoche ili Kirstin Dunst svečanost uljepšale i napoznatije manekenke iz cijele planete, što su privukle bogate mecene i mnoštvo najimućnijih, poslovnih ljudi, zemljine elipse.

Džana Mujadžić