Focus (2015)- recenzija

Od 2008 godine, od filma ‘Seven Pounds‘ Will Smith se nije pojavio ni u jednom značajnijem filmu. Bili su to neki slabi pokušaji koji uglavnom nisu dobro prolazili u kinima, pa se sa razlogom pomišljalo kako je njegova karijera možda u nizbrdnoj putanji kao što je to slučaj sa Johnny Deppom.

Međutim, ono što nam je Will Smith ponudio u filmu ‘Focus‘, brzo je osporilo sve sumnje, te nam još jednom pokazalo kako su njegovi promašaji uglavnom rezultirali lošim odabirom filmova.

Film ‘Focus’ će zasigurno da ostane upamćen kao jedan od boljih filmova od Will Smitha. Ja bih ga opisao kao neku kombinaciju filmova ‘The Wolf of Wall Street‘ i ‘Now You See Me‘. Film posjeduje izuzetno dobar humor, kao i potpuno nejasan rasplet radnje, što je vjerovatno i najbolja stvar u ovom filmu.

Naime, tamo gdje se tobože raspetljava laž i počinje otkrivanje istine, samo je ustvari početak nove laži i obmane, pa tako sve do samog kraja ne znamo da li se određenim likovima dešavaju neke stvari zbog toga što su doista upali u probleme, ili zbog toga što su oni namjerno u tim situacijama.

Kao što se u filmu kaže bitno je ne izgubiti fokus na određenu stvar, odnosno ukoliko želiš da prevašiš svoju žrtvu onda je potrebno da je natjeraš da se fokusira na jednu stvar, dok se u pozadini ustvari odvija ono što ti želiš. U ovom slučaju ‘žrtve’ su publika koja posmatra jedne stvari, dok se u pozadini dešavaju sasvim druge stvari.

Film će vas držati u neizvjesnosti bukvalno do samog kraja filma, te ćete se zasiguno iznenaniti raspletom radnje.

Ukratko: Ako su vam dosadili filmovi o kojekakvim super junacima, filmovi o kojekakvim zombijima i šta ti ga znam, onda ćete zasigurno da uživate u filmu ‘Focus’.
Ponekad je ljudima teško da se ‘prešaltaju’ sa jednog žanra na drugi, ali ako se usudite da gledate ovaj film onda zasiguno nećete pogriješiti, jer ‘Focus’ je doista jedan od boljih filmova koje sam pogledao u posljednje vrijeme, i ‘Focus‘ je definitivno jedna od preporuka za vas.

Teufik O.