Filmski festival LIFFE: Filmovi koje ne smete propustiti

Trinaesto izdanje Međunarodnog festivala filmske režije LIFFE održaće se od 25. do 29. septembra na nekoliko lokacija u Leskovcu i onlajn. Na taj način će i publika van Leskovca moći da uživa u najboljim filmskim ostvarenjima iz regiona nastalim u poslednjoj godini, ali i da se podseti pobednika ranijih festivalskih izdanja u posebnom programu na onlajn platformi. U okviru ovog programa će takođe biti prikazani i naslovi iz kategorije nezavisnog filma. Preporučujemo vam filmove koji će biti prikazani na onlajn platformi Moj OFF, a koje ne smete propustiti u okviru ovogodišnjeg izdanja.

Takmičarski program

Moj jutarnji smeh
Marko Đorđević / Srbija
Uloge: Filip Đurić, Jasna Đuričić, Ivana Vuković, Nebojša Glogovac

Film „Moj jutarnji smeh“ je priča o zakašnelom odrastanju tridesetogodišnjaka Dejana koji konačno gubi nevinost. Sve to, u širem smislu, govori o jednoj generaciji koja je odrastala „pod staklenim zvonom“ i čiji su roditelji  pokušavali da sačuvaju decu od surove realnosti. Sada kada su roditelji izgubili dostojanstvo i snagu, i kada su porodice počele da se urušavaju, njihova deca, već odrasli ljudi, konačno moraju da preuzmu odgovornost i suoče se sa životom.

Utorak, 29. septembar u 21.00

Selekcija Pobednici

Gospod postoji, njeno ime je Petrunija
Teona Strugar Mitevska / Makedonija, Belgija, Slovenija, Hrvatska, Francuska
Uloge: Zorica Nusheva, Labina Mitevska, Stefan Vujisić, Simeon Moni Damevski, Suad Begovski, Violeta Shapkovska, Xhevdet Jasari, Andrijana Kolevska

U Štipu, malom gradu u Makedoniji, svakog januara lokalni sveštenik baca drveni krst u reku i stotine muškaraca skače za njim. Sreća i napredak su zagaranovani onom čoveku koji izvadi krst iz vode. Ovaj put, Petrunija naprasno odlučuje da skoči u vodu i uspeva da zgrabi krst pre ostalih. Njeni protivnici su ljuti – kako to da se jedna žena usuđuje da učestvuje u njihovom ritualu? Nastaje potpuni haos, ali Petrunija ne popušta. Ona je osvojila krst i neće ga se odreći.

Nedelja, 27. septembar u 17.00

Nezavisni film

MAMONGA
Stefan Malešević /  Srbija – Bosna i Hercegovina – Crna Gora
Uloge: Marta Bjelica, Dražen Pavlović, Nabi Tang, Vuk Janošević, Radoje Čupić

Jovana radi u pekari u malom gradu gde živi sa ocem. Njen pomalo stidljiv vršnjak Marko trebalo bi da krene stopama svog oca i postane vozač kamiona. Ali događaji jedne noći menjaju njihove živote… Mamonga je podeljena u tri priče – prva prati živote dvoje mladih ljudi koji odrastaju u malom mestu u Bosni, a druge dve prikazuju njihove sudbine deset godina nakon jednog traumatičnog iskustva.

Nedelja, 27. septembar u 23.00

Više informacija o programu možete naći na FB stranici festivala:
https://www.facebook.com/LIFFELeskovac/