Filmski centar Sarajevo ima mogućnost korištenja značajnog dijela filmske građe Arhiva BiH

Na lokalitetu nekadašnjeg Filmskog studija Jagomir, rodnom mjestu bh. kinematografije, Arhiv Bosne i Hercegovine i JP Filmski centar Sarajevo potpisali su Sporazum o saradnji u oblasti razmjene dokumentacije ove dvije javne institucije.

 

“Suština tog ugovora jeste jedan proces razmjene, kompletiranje dokumentacije JP Filmski centar Sarajevo koja se odnosi na period naše kinematografije od 1947. do 1991. godine. Naime, Arhiv BiH posjeduje veliku zbirku dokumenata koji prate igrane i dokumentarne filmove, a koji imaju neprocjenjivu vrijednost za Filmski centar i bh. kinematografiju”, rekao je Jasmin Duraković, direktor JP Filmski centar Sarajevo.

Arhiv Bosne i Hercegovine posjeduje značajan dio arhivske građe filmskih kuća nekadašnjih filmskih kuća Bosna film, Studio film i Sutjeska film, čiji je pravni sljedbenik JP Filmski centar Sarajevo. Radi se o velikoj i značajnoj arhivskoj građi (scenariji, knjige snimanja, ugovori s autorima i drugim partnerima, plakati, fotografije i drugi materijali koji imaju neprocjenjiv značaj za historiju kinematografije u BiH i kulturnog naslijeđa uopće. Istovremeno, JP Fimski centar Sarajevo namjerava ustupiti dio svoje dokumentacije na čuvanje Arhivu BiH.

Filmski centar Sarajevo danas je dobio dokumentaciju filma “Major Bauk” Nikole Popovića, prvog dugometražnog filma bh. kinematografije i film “Hanka” Slavka Vorkapića.

“Arhiv BiH, u porodičnom blagu koje čuva, a koje je sticano stotinama godina, čuva i filmsku građu. Nakon ovoga počinjemo raditi konkretne stvari – već u decembru planiramo zajedničku multimedijalnu izložbu o kinematografiji u BiH u periodu 1947.-1991. godina koja će biti veliki iskorak, jer to ovdje do sada nije rađeno”, rekao je Saša Klepić, direktor Arhiva Bosne i Hercegovine.

Projekt revitalizacije nekadašnjeg Filmskog studija Jagomir započeo je bivši ministar za kulturu i sport i potpredsjednik Vlade Federacije BiH Gavrilo Grahovac.