Vijesti

Filmske zvijezde na klimatskoj konferenciji COP21

Di Caprio à Paris pour la COP21Aktualna pariška konferencija o klimatskom zagrijavanju koja se održava u predgrađu Burget, gdje je i treći aerodrom Grada svjetlosti, primila je osim oko 140 predsjednika brojnih država i hollywoodske zvijezde Roberta Redforda, Arnolda Schwarzeneggera, Seana Penna i Leonarda Di Capria. Poslijednji je govorio deset minuta u glavnoj općini, na sastanku poslanika planete u organizaciji gradonačelnika New Yorka, Michaela Bloomberga, i Anne Hidalgo, španske gradonačelnice francuske prijestolnice.

Mnogo manje “glamour” nego na filmskom platnu ili poznatim časopisima, Di Caprio je došao u ime lične Fondacije za klimu, koju je oformio 1998. godine, i za unaprijeđenje ekoloških uvijeta življenja. Slavni 41 godišnji glumac se zalaže za upotrebu obnavljaućih energija, koje bi po njegovom mišljenju morale zamijeniti naftu i gas do 2050 godine.

“Boriti se protiv zagrijavanja naše planete može postati najvažnija svrha postojanja, jer ako se ne poduzmu odlučni koraci, Zemlja će postati opasna za održanje svih vrsta pa i ljudske”- izjavio je između ostalog Leo Di Caprio koji je naglasio kako će prenijeti na filmsko platno “podvalu stoljeća”, odnosno skandal čuvenog proizvođaća automobila Volkswagen.

Hollywoodska zvijezda je istakla i prijeku potrebu potpisa globalnog ugovora o organizovanim djelovanjima spriječavanja zagrijavanja planete, čija se temperatura mora smanjiti za dva stepena ako želimo opstati.

Danas 79 godisnjak, Robert Redford je u UNESCO-u održao sličan govor o načinima opstanka i ponašanja u ime spašavanja čovjekove okoline. Glumac je predstavnik njujorkške NGO The Naturalal Resources Defense Council.

Džana Mujadžić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)