Filmska večer bh. autora u Amsterdamu

U Amstedamu u Kinu Kriterion održan je Sarajevo Film Night u sklopu kojeg je prikazano sedam kratkih filmova autora koji su povezani sa Sarajevom.


Publika je imala priliku pogledati kratke filmove Ene Sendijarević, Zulfikara Filandre, Šejle Lajlani, Nevena Samardžića, Daneta Komljena i Stijna Boume.

Sarajevo Film Night organizovali su amsterdamska umjetnička grupa Outline i kino Kriterion, a filmove su odabrali član Outlinea Jan-Pieter ’t Hart iz Amsterdama i saradnik Outlinea Zulfikar Filandra iz Sarajeva.

Amsterdamska publika pokazal je veliko interesovanje za ovaj filmski susret, a prema podacima je prodato 170 ulaznica za Sarajevo Film Night. Dok su Ena Sendijarević i Zulfikar Filandra prisustvovali projekciji u Kriterionu te večeri i sudjelovali u polusatnom razgovoru sa publikom.

Art house Kino Kriterion osnovano je 1945. godine i od tada postoji i radi u Amsterdamu. Važna saradnja Kriteriona i Sarajeva je inicijativa pokretanja i otvaranja sarajevskog kina Kriterion.

Članovi grupe Outline su boravili u Sarajevu krajem 2017. godine i realizovali niz umjetničkih projekata te izdali jednu knjigu u saradnji sa lokalnim umjetnicima.