Filmska dadilja Mummy, junakinja romana

Mummy je nazvana Ruth

U mitskom filmu “Zameo ih vjetar”/Gone with the Wind/, isto kao i istoimenom romanu Margaret Michell, što je 1936 dobila prestižnu nagradu Pulitzer, Mummy je jednina što se može usprotiviti naglašenoj karakternosti glavne junakinje Scarlett, koju čuva i štiti.

Nakon konsultiranja sa naslijednicima čuvene Michell, Donald McCaig je tu bezimenu dadilju opisao u romanu “Ruthino putovanje”, čiji prijevod upravo objavila galska izdavačka kuća, “Michel Lafon”.

Ne radi se o nastavku čuvenog romana, nego književnik opisuje uvjete prije američkog, građanskog rata. McCaig je i autor romana “Klan Rehetta Buttlera”, objavljenog 2007 godine, što opisuje djetinjstvpo Ruth u Sant Domingu, nekadašnjoj francuskoj koloniji, danas poznatoj pod imenom Haiti. Recit se širi na tri generacije afro američkih dadilja, u službi bake i mame lijepe Scarlett, čije je galske korijene naglasila Margaret Michell.
Nova knjiga oposvećena Hattie Mc Daniel koja je prva afro Amerikanka što je pjevala na radiu i dobila Oscara davne 1940 godine, zajedno sa Vivien Leight.
Glumica je rođena juna 1895 u gradu Wichita u Kansasu a preminula je u Los Angelesu, u jesen 1952. uspjela je glumiti u oko četrdesetk jako značajnih ostvarenja, pa je djelovala pod vođstvom Josepha von Sternberga, dva puta u filmovima Johna Hustona, radila je s Edwardom H.Griffithom, King Vidorom, Davidom Buttlerom, Henry Kingom ili Leigh Jasonom.
Bila je sestra poznatih glumaca i pjevača : Otisa, Sama i Ette Mc Daniel. Udavala se četiri puta, ali nije imala naslijednika.
Zanimljivo je da je film, pokazan publici u decembra 1939 započeo snimati George Cukor, potom Victor Fleming, kojeg je nakratko zamijenio Sam Wood. Muziku je ostvario Max Steiner, a tvorac scenarija je Sidney Howard. Film od 221 minutu, čiji je producent slavni O. Selznick je bio imenovan 13 puta a dobio je 10 Oscara, 29 februara, 1940 godine.

Džana Mujadžić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *