Vijesti

Filmovi sa Festivala evropskog filma Palić koji se ne propuštaju

Festival evropskog filma Palić u okviru ovogodišnjeg 26. izdanja koje će biti održano od 20. do 26. jula na više lokacija na Paliću i u Subotici pripremio je publici izvanredne naslove evropske kinematografije.

U okviru 15 selekcija i programskih celina biće prikazano 130 filmova, a mi vam preporučujemo one koje zaista ne bi trebalo propustiti – film „Mladi Ahmed“ legendarne braće Darden kojima je ovaj film doneo nagradu za najbolju režiju na Kanskom festivalu a koji će biti prikazan u Glavnom takmičarskom programu van konkurencije, bugarski film „Irina“ iz selekcije Paralele i sudari o ženi koja postaje surogat majka kako bi prehranila svoju porodicu , dokumentarni film „Varda od Anjes“ o legendarnoj francuskoj rediteljki Anjes Varda koji će biti prikazan u okviru nove selekcije „Novi evropski dokumetarni film“, kao i kratkometražni bonus film iz selekcije Short matters.

Mladi Ahmed (Le Jeune Ahmed)

Lik i Žan Pjer Darden, Belgija, Francuska, 2019, 84ˈ
Festivali: Kanski Filmski Festival 2019.
Uloge: Idir Ben Addi, Olivier Bonnaud, Myriem Akheddiou, Claire Bodson, Victoria Bluck, Othmane Moumen
Belgija danas. Sudbina Ahmeda (13) zaglavljena je između ideala čistote njegovog imama i životnih iskušenja. Film pokušava da kroz rastrzanost između Ahmedovih ideala o čistoti stvorenu pod uticajem lokalnog imama i njegovih životnih iskušenja, obradi način na koji ljubav prema životu može prevladati želju za smrću.
O rediteljima: Braća Darden su belgijski reditelji, poznati po svom realističnom pristupu temama i likovima radničke klase. Producenti, scenaristi i reditelji Žan-Pjer i Lik odrasli su u Seraingu, osiromašenoj oblasti koja je ne samo uticala na njihov rad već se kasnije i pojavljuje u njihovim filmovima. Žan-Pjer je studirao glumu u Briselu, dok je Lik diplomirao filozofiju. Sklonost improvizovanom dijalogu i upotreba ručne kamere su prepoznatljive osobine njihovih filmova.

Trejler filma „Mladi Ahmed“:

Irina (Irina)

Nadejda Koseva, Bugarska, 2018, 96ˈ
Festivali: Wrsaw IFF (World premiere) 2018
Uloge:Martina Apostolova, Hristo Ushev, Irini Jambonas, Kasiel Noah Asher, Krassimir Dokov, Alexander Kossev
Irina radi kao kelnerica u malom gradu u Bugarskoj. U danu u kom dobija otkaz, njen muž doživljava ozbiljnu nesreću i porodica pada u siromaštvo. Kako bi skrpili kraj s krajem, Irina odluči da postane surogat majka. Svađe, očaj i seme novog života koji raste u njenoj utrobi donose promenu u njenom teškom životu. Irina polako otkriva šta znače ljubav i praštanje.
O rediteljki: Rođena 1974. u Sofiji, u Bugarskoj. Nakon završetka studija na Bugarskoj nacionalnoj akademiji za film i televiziju, Nadejda Koseva režirala je kratki igrani roman „The ritual“, deo onmibusa „Lost and Found“ koji je premijerno prikazan na Forum Berlin IFF 2005. godine. Njen poslednji kratki film Take Two obišao je svet nakon što je osvojio nagradu na Sarajevo Film Festivalu 2011. godine.

Trejler filma „Irina“:

Varda od Anjes (Varda par Agnès)

Agnès Varda and Didier Rouget, Francuska 2019, 115’
Festivali: Berlinale 2019, Festival francuskog filma, Srbija 2019, Subversive festival Croatia
2019, Festival mediteranskog filma Croatia, Sydney Film Festival, Australia 2019, Edinburgh International Film Festival UK 2019, BCN FILM FEST, Spain
Nepredvidiv dokumentarac fascinantnog pripovedača, ovaj film Anjes Varde baca svetlo na njen neobičan rediteljski opus i iskustvo kroz fotografije i isečke iz njenih filmova, prikazujući introspekciju onoga što je ona nazivala cinécriture.
O rediteljki: Anjes Varda (1928–2019) francuska rediteljka, fotografkinja i umetnica čiji rad je značajno uticao na francuski Novi talas 1950-ih i 60-ih. Njeni filmovi odišu dokumentarnim realizmom.

Trejler filma Varda od Anjes:

Kontejner (Container)

Sebastian Lang, Nemačka, 2017, 30’
Festivali: Berlinare, Filmfest Dresden, Sehsüchte – Internationales Studentenfilmfestival – Potsdam, Germany, Film festival filmPolska – Berlin, Germany, IFF FERFILM – Ferizaj, Kosovo, Cork Film Festival, Ireland
Dve Poljakinje, Maryna i Tava, rade u smenama na farmi u Istočnoj Nemačkoj. žive kod Brandenburške mlekare, ignorišući jedna drugu sve do trenutka kad se Tava ne pojavi na poslu.
Otkad je menadžer farme otišao na poslovni put, Tava se ne pojavljuje na poslu i deluje kao da je nestala. Sledeće noći dolazi do uznemiravajućeg susreta – Maryna se budi i shvata da je nije sama. Tava leži sa njom u krevetu, čvrsto se držeći za nju. Međutim, kada se ponovo vrati u svoj kontejner, Tave ponovo nema. Njeni tragovi se gube na nekoj sesiji u okruženju.
O reditelju: Rođen je 1985. u Nemačkoj. Studirao je scensku režiju na Akademiji scenskih umetnosti Baden-Wuerttemberg. Osnovao je kolektiv Shane Drinion i bavi se produkcijom u pozorištu uključujući i Maksim Gorki teatar. Predaje na Akademiji na kojoj je studirao, i na Univerzitetu umetnosti u Cirihu.

Trejler filma “Kontejner”: