Filmovi koji su uništili karijere poznatim glumcima

Films that have destroyed their careers by famous actors / Filme, die ihre Karriere von berühmten Schauspielern zerstört haben

Mike Myers

The Love Guru
Godina: 2008

Žanr:
Komedija / Romansa / Sport

Režija:
Marco Schnabel

Uloge:
Mike Myers, Jessica Alba, Romany Malco…

Pogledajte trailer

the-love-guruMike Myers važio je za cijenjenog komičara koji je glumio u filmovima ‘Wayne World’, ‘Shrek’, ‘Austin Powers’ i dr.

Njegov prvi promašaj bio je film ‘The Cat in the Hat’, za koji su kritičari i publika izjavljivali kako Myers pokušava na brzinu da zaradi novac. ‘The Love Guru’ bio je njegov povratnički film u komediju za odrasle, i on je sam glumio u tom filmu, producirao ga i režirao. Ovaj film je naprosto proglašen ‘katastrofom’ i za njega je dobio Zlatnu malinu za glumu, režiju i produkciju. Film na IMDb-u ima ocjenu 3,8.

Nakon ovog filma Myers je imao manju ulogu u ‘The Inglorious Bastards’ i još jednom nastavku ‘Shrek-a’. I više se nije pojavljivao ni u jednom filmu.

Hayden Christensen

Star Wars: Episode II – Attack of the Clones
Godina: 2002

Žanr:
Akcija / Avantura / Fantazija

Režija:
George Lucas

Uloge:
Hayden Christensen, Natalie Portman, Ewan McGregor…

Pogledajte trailer

Star-Wars-Hayden-ChristensenKada je George Lucas odlučio da snimi ‘Attack of the Clones’, drugu epizodu serijala ‘Star Wars’, čija se radnja odvija deset godina nakon ‘The Phantom Menace’, bio mu je potreban novi glumac da igra Anakin Skywalker-a. Hayden Christensen bio je uspješan televizijski glumac, i dobitnik Zlatnog Globusa. On je pobijedio konkurenciju od 1.500 kandidata za ulogu u drugoj i trećoj epizodi serijala ‘Star Wars’.

Kritka i publika negativno su ocijenili njegove uloge. Osvojio je Zlatnu Malinu za sporednu ulogu, i poslije ovih filmova ništa značajno nije postigao u svojoj karijeri…

Christopher Reeve

Superman IV: The Quest for Peace
Godina: 1987

Žanr:
Akcija / Avantura / Porodični film

Režija:
Sidney J. Furie

Uloge:
Christopher Reeve, Gene Hackman, Margot Kidder…

Pogledajte trailer

Christopher Reeve bio je jedan od najslavnijih glumaca svog vremena. Glumio je u četiri dijela filma o Supermanu.

Zbog uloge u Supermanu odbio je uloge u mnogim filmovima, uključujući: ‘Body Heat’, ‘American Giglio’, ‘Fatal Attraction’, ‘Lethal Weapon’, i mnogim drugim.

Prva tri dijela filma o Supermanu bili su uspješni, ali nakon trećeg dijela Reeve je izjavio kako je završio sa filmovima o Supermanu. Međutim, nakon dugih pregovora pristao je na još jedan dio pod uslovom da i on ima udjela u priči i scenarju. Četvrti dio filma ispostavio se kao istinska katastrofa, i nakon ovog filma pojavio se samo nekoliko puta u sporednim ulogama, međutim njegova karijera više nikada nije bila kao nekada…

Geena Davis

Cutthroat Island
Godina: 1995

Žanr:
Akcija / Avantura / Komedija

Režija:
Renny Harlin

Uloge:
Geena Davis, Matthew Modine, Frank Langella…

Pogledajte trailer

80-te i rade 90-te bile su odlične godine za Geenu Davis. Glumila je u uspješnim filmovima ‘Beetlejuice’, ‘A League of Their Own’, i ‘Thelma and Louise’. Bila je nominirana za Oscara i osvojila ga je za ulogu u filmu ‘The Accidental Tourist’. A onda se pojavio pravi propast…

‘Cutthroat Island’ zaradio je u kinima 10 miliona dolara, dok je budžet filma iznosio 98 milona dolara, što predstavalja jedan od najvećih promašaja u historiji filma.

Narednih desetak godina nije se pojavljivala u značajnijim filmovima, te je 2005. godine osvojila Zlatnog Globusa za ulogu u filmu ‘Commander in Chief’, ali nakon toga se nije pojavljivala u značajnijim filmovima. Međutim, i dalje važi za izuzetno cijenjenu glumicu…

Cuba Gooding Jr.

Snow Dogs
Godina: 2002

Žanr:
Avantura / Komedija / Porodični film

Režija:
Brian Levant

Uloge:
Cuba Gooding Jr., James Coburn, Sisqó…

Pogledajte trailer

Cuba Gooding Jr. dobitnik je Oscara za ulogu u filmu ‘Jerry Maguire’, i nakon ovog filma i filma ‘As Good As It Gets’,  izgledalo je kako će Gooding Jr. vrlo brzo da osvoji Hollywood.

Ali onda je došao film ‘Snow Dogs’, nakon kojeg je njegova karijera krenula nizbrdnom putanjom.

Nakon ovog filma uslijedili su filmovi ‘Daddy Day Camp’ i ‘Norbit’, za kojeg je bio nominiran za Zlatnu Malinu za najgoru ulogu.

I njegova karijera se više nikada nije oporavila…

Elizabeth Berkley

Showgirls
Godina: 1995

Žanr:
Drama

Režija:
Paul Verhoeven

Uloge:
Elizabeth Berkley, Kyle MacLachlan, Gina Gershon…

Pogledajte trailer

showgirlsElizabeth Berkley glumila je pametnu i uspješnu studenticu u TV seriji ‘Saved by the Bell’. Glumila je u ovoj seriji od 1989 do 1993. U 1995. godini prošla je na udiciji za ulogu u filmu ‘Showgirls’.

Film pun erocizma i golotinje doživio je propast u kinima, dobivši loše kritike i 13 nominacija za Zlatnu Malinu. Berkley-na karijera nikada nije oporavila od odvog filma…

Brandon Routh

Superman Returns
Godina: 2006

Žanr:
Akcija / Avantura / Fantazija

Režija:
Bryan Singer

Uloge:
Brandon Routh, Kevin Spacey, Kate Bosworth…

Pogledajte trailer

Prokletstvo Supermana ponovo napada…

Brandon Routh prije ovog filma i nije imao neku zavidnu karijeru, ali ovaj film je bio prilika da konačno i postigne neku zavidnu karijeru.

Nažalost po Brandona ‘Superman Returns’ doživio je propast u kinima, iako kritike i nisu bile toliko loše.

Nakon ovog filma pojavio se u sporednim ulogama u filmovima ‘Zack and Miri Make A Porno’ i ‘Scott Pilgrim vs. The World’, i par filmova koji su direktno izlazili na DVD-u…

Haley Joel Osment

Artificial Intelligence: AI
Godina: 2001

Žanr:
Avantura / Drama / SF

Režija:
Steven Spielberg

Uloge:
Haley Joel Osment, Jude Law, Frances O’Connor…

Pogledajte trailer

Haley Joel Osment-a-iOn kaže kako vidi mrtve ljude…
Haley Joel Osment prvi put se pojavio u filmu ‘Forrest Gump’.

Proslavio se ulogom u filmu ‘The Sixth Sense’, za koji je zaradio nominaciju za Oscara za sporednu ulogu. Zatim je svijet rasplakao ulogom u filmu ‘Pay it Forward’. Zatim nas je ostavio zbunjene sa filmom ‘Artificial Intelligence’.

Film je dobio pozitivne kritike, zaradio 235 miliona širom svijeta, i nominovan za Oscara u dvije kategorije: Najboji specijalni efekti, i najbolja originalna muzika.

Sve ovo govori kako je film bio uspješan, međutim publika nije baš previše oduševljeno reagovala ni na film ni na Osmen-ovu ulogu u njemu. Poslije toga je uglavnom posuđivao glasove za filmove… On je klasičan primjer djeteta koje je imalo odličnu karijeru i odjednom nestalo sa scene… Sada ima 27 godina.

Roberto Benigni

Pinocchio
Godina: 2002

Žanr:
Komedija / Porodični film / Fantazija

Režija:
Roberto Benigni

Uloge:
Roberto Benigni, Nicoletta Braschi, Carlo Giuffrè…

Pogledajte trailer

Roberto Benigni glumio je u jednom od najboljih i najpoznatijih filmova o Drugom svjetskom ratu ‘Life is Beautifu’. On je u svojoj zemlji imao i uspješne i manje uspješne filmove, ali je širom svijeta osvojio i publiku i kritiku sa filmom ‘Life is Beautiful’.

Film je nominiran za Oscara u sedam kategorija, i osvojio je tri Oscara, uključujući i Oscara za najbolju ulogu kojeg je osvojio Benigni.

2002. godine film Pinocchio, jedan od najskupljih italijanskih filmova, dobro je prošao u Italiji, ali je propao u ostatku svijeta.  On je dobio Zlatnu Malinu za najgoreg glumca u ovom filmu.

Poslije toga snimio je još samo tri filma. Ali ćemo ga pamtiti po filmu ‘Life is Beautiful’ i njegovim Oscarima…

Lindsay Lohan

I Know Who Killed Me
Godina: 2007

Žanr:
Krimi / Misterija / Triler

Režija:
Chris Sivertson

Uloge:
Lindsay Lohan, Julia Ormond, Neal McDonough…

Pogledajte trailer

Nakon uspješnih filmova ‘The Parent Trap’, ‘Freaky Friday’, i ‘Mean Girls’, Lindsay Lohan je bila tinejdžerska senzacija. Postala je slavno ime i bila je u fokusu paparaca.

Zatim je došao film ‘I Know Who Killed Me’.

Film je bio nominiran u 9 kategorija za Zlatnu Malinu, a osvojio ih je 8, što je rekord za jedan film u toku godine.  Lohan je dobila dvije maline, pošto je glumila dvije uloge.

Poslije ovog filma Lohan se našla i na rehabilitaciji, a uslijedili su i drugi promašaji ‘Liz and Dick’ i ‘The Canyons’…

Demi Moore

Striptease
Godina: 1996

Žanr:
Komedija / Krimi / Drama

Režija:
Andrew Bergman

Uloge:
Demi Moore, Burt Reynolds, Armand Assante…

Pogledajte trailer

stripteaseAko ništa drugo bar je za ovaj film bila plaćena 12,5 miliona dolara….

Ovo je ujedno bio i rekord plaćanja za jednu glumicu u to vrijeme.

Njen prvi film sa kojim je osvojila i publiku i kritiku bio je ‘About Last Night’, sa kojim je dobila status Hollywood-ske zvijezde.

Glumila je u filmu  ‘Ghost’ koji je zaradio najviše novca od svih filmova u 1990-oj godini.

Za ulogu u ovom filmu bila je nominirana za Zlatni Globus.

Uslijedio je niz odličnih filmova: ‘A Few Good Men’ (1992), ‘Indecent Proposal’ (1993), i ‘Disclosure’ (1994).

1996. godine pojavila se u filmu ‘Striptease’ za koji je dobila loše kritike i 6 nominacija za Zlatnu Malinu, uključujući i nominaciju za najgoru glumicu u filmu.

Bilo je to veliko razočarenje, pa se kasnije pojavila u filmu ‘G.I Jane’ ali ni on nije uspio da je vrati na put stare slave. Njena karijera se više nikada nije oporavila od ove dobro plaćene katastrofe…

Eddie Murphy

The Adventures of Pluto Nash
Godina: 2002

Žanr:
Komedija / Akcija / SF

Režija:
Ron Underwood

Uloge:
Eddie Murphy, Jay Mohr, Randy Quaid…

Pogledajte trailer

Jedan od najboljih stand-up komičara svih vremena…

Njegova karijera bila je puna uspona i padova.

Njegovi uspjesi uključuju: ’48hrs’., ‘The Beverly Hills Cop’ filmove, ‘Shrek’ filmove, i ‘Dreamgirls’ za koji je bio nominiran za Oscara.

Njegovi promašaju uključuju: ‘Daddy Day Care’, ‘Norbit’, ‘A Thousand Words’, i naravno ‘The Adventures of Pluto Nash’.

‘The Adventures of Pluto Nash’ koštao je 100 miliona dolara, plus 20 miliona potrošenih na marketing, a u kinima je uspio da zaradi svega 7 miliona dolara. Na osnovu ovolikog gubitka on je najveći gubitnik svih vremena u kinima, i po mišljenju mnogih najgori film svih vremena.

‘Pluto Nash’ je imao 5 nominacija za Zlatnu Malinu…

Od tada se Eddie Murphy nije pojavljivao u zanačajnijim filmovima…

Halle Berry

Catwoman
Godina: 2004

Žanr:
Akcija

Režija:
Pitof

Uloge:
Halle Berry, Sharon Stone, Benjamin Bratt…

Pogledajte trailer

Kako je to bio loš film!

‘Catwoman’ trebao je da bude spin-off film Tim Burton-ove trilogije o Batman-u.

Film je trebao da režira Burton, a Michelle Pfeiffer trebala je da reprizira ulogu Seline Kyle. Međutim, dobili smo nešto drugo: lošu režiju i scenario kojima ni talentovana Halle Berry nije uspjela da pomogne.

Sjetite se samo da ‘Cat Woman’ pokušava da zavodi tako što se ponaša kao mačka!

Film je zaradio 4 nominacije za Zlatnu Malinu, uključujući i nominaciju za najgoru ulogu. Poslije ovog filma Halle Berry pojavila se u par solidnih filmova: ‘New Year’s Eve’, ‘Movie 43’, ‘Cloud Atlas’.

Sharon Stone

Basic Instinct 2
Godina: 2006

Žanr:
Krimi / Drama / Misterija

Režija:
Michael Caton-Jones

Uloge:
Sharon Stone, David Morrissey, David Thewlis…

Pogledajte trailer

Sharon Stone stekla je slavu glumeću u filmu ‘Total Recall’ sa Arnold Schwarzenegger-om 1990. godine.

Međunarodnu slavu stekla je sa filmom ‘Basic Instinct’. Bila je nominirana za Oscara i osvojila je Zlatnog Globusa za ulogu u filmu ‘Casino’.

Bila je nominirana za Zlatnog Globusa za ulogu u filmovima ‘The Mighty’ i ‘The Muse’. 2004. godine osvojila je Emmy za gostujuću ulogu u seriji ‘The Practice’.

Njena karijera krenula je nizbrdnom putanjom nakon nastavka filma ‘Basic Instinct’ iz 2006 godine. Film nije pozitivno ocijenila ni kritika i publika.

Osvojio je 4 Zlatne Maline: Najgori film, najgora glumica, najgori nastavak i najgori scenario…

Ostavite komentar