Filmovi koji imaju šansu za “Oscara” ove godine

Obzirom na okolnosti i situaciju u svijetu koja je zahvatila sve životne aspekte pa tako i filmsku produkciju i da su mnogi najavljeni blokbasteri odloženi, a filmovi alternativne produkcije i striming naslovi preuzeli svjetlo reflektora.

Također i sama dodjela “Oscara” odložena je za 25. april ove godine, a ovo su filmovi od kojih se dosta očekuje po pitanju nominacija i nagrada.

“Nomadland”

Postao je prvo ostvarenje u historiji koje je nagrađeno kao najbolje na festivalu u Veneciji, a potom i u Torontu. Priča inače prati ženu koja odluči da putuje naširoko i nadugačko SAD nakon što izgubi sve.

“Mank”

Dejvid Finčer još nije osvojio “Oscara” za režiju, a mnogi vjeruju da će se to promijeniti nakon ovog filma. Film prati scenaristu Hermana Dž. Mankevica u toku procesa stvaranja legendarnog filma “Građanin Kejn”, a u naslovnoj ulozi je uvijek odlični Gerij Oldman. Crno-bijeli izgled autentično dočarava atmosferu.

“One Night in Miami”

U okviru pokreta za jačanje prava Afroamerikanaca, ovaj film mogao bi da naiđe na dobre reakcije. To je režiserski debi glumice Regine King, u kome se u jednoj prostoriji nalaze četvorica ljudi značajna za crnačku historiju, među kojima su Malkolm X i Kasijus Klej. Oni razgovaraju o svojim ulogama u pokretu za ljudska prava tokom turbulentnih šezdesetih godina prošlog vijeka.

“The Trial of the Chicago 7”

Aaron Sorkin okupio je sjajnu postavu, između ostalih Edija Redmejna, Marka Rajlensa, Frenka Langelu, Sašu Barona Koena i Majkla Kitona, i ispričao istinitu priču o napetom suđenju borcima za ljudska prava. Sve je povezano s protestima zbog rata u Vijetnamu, ali činjenica da se film dešava u sudnici ne umanjuje njegovu dinamiku.

“Minari”

Korejska varijanta američkog sna u priči o porodici koja se seli iz Koreje u Arkanzas i pokušava da se navikne na novi život u seoskim uslovima. Film je odlično prošao na “Sandensu”, a prošlogodišnja pobjeda Bong Džun-Hoa pokazala je da se korejski filmovi sada uzimaju mnogo ozbiljnije kao kandidati za nagrade. Vrhunski i hipnotički saundtrek.

“Ma Rainey’s Black Bottom”

Posljednja uloga Chadwick Boseman u ostvarenju koje prati stvarnu ličnost, veoma uticajnu tamnoputu pjevačicu Ma Rainey, u fenomenalnom tumačenju Viola Davis mogla bi da mu donese posthumnog “Oscara”. A i “Oscar” za glavnu žensku ulogu uopšte ne bi bio nezaslužen.

“The Father”

Ovom filmu predviđaju bar jednog “Oscara” još od pojave prvog trejlera, a sve to se nastavilo i nakon njegove premijere na Festivalu “Sandens” prošle godine. Anthony Hopkins i Olivia Colman glume oca i kćerku čiji odnos se mijenja usljed njegove sve jače demencije. Film koji ostavlja jak utisak i neće vas ostaviti ravnodušne po završetku.

Jedan komentar

  1. dinamičan i atraktivan all-in-one tech portal koji pokriva sve oblasti IT industrije i telekomunikacija

Ostavite komentar