Filmski festivaliVijesti

Filmovi koje sutra možete pogledati na Beldocs festivalu

Dva filma iz Srpskog takmičarskog programa imaće regionalnu i međunarodnu premijeru sutra, 15. maja na 15. jubilarnom Beldocs festivalu, a gledaoci će takođe imati priliku da pogledaju i regionalne premijere još nekoliko filmova čiji autori su gosti festivala. Sa svim ovim autorima publika će imati prilike da porazgovara nakon projekcija filmova.

Jabuka i dve trešnje film srpske rediteljke Mine Petrović imaće na ovogodišnjem Beldocsu regionalnu premijeru u Domu omladine Beograd sutra u19:30h. Katka je mlada vajarka iz Košica. Baveći se pitanjem položaja umetnica u Slovačkoj, ona dolazi do sopstvene istine, transformišući svoja bolna i traumatična iskustva iz prošlosti u skulpture.

Odmah posle ovog filma u istoj sali Doma omladine međunarodnu premijeru imaće i film Ruku mojeju rediteljke Koštane Banović.  Na malom ostrvu, u manastiru sa petnaest monahinja, u ritmu rada i molitve, i u beskrajno talasastim pokretima prirode, Ruku mojeju kruži oko telesnih praksi u religiji. Razvijan tokom perioda od devet godina intenzivnog angažovanja filmske rediteljke u ovoj monaškoj zajednici, film prati mlade i visokoobrazovane monahinje kroz njihov svakodnevni život.

Dvorani Kulturnog Centra biće predstavljeni autori tri filma. U prvom terminu od 17:00h publika će imati priliku da pogleda regionalnu premijeru  filma Mračni pupoljak rediteljke Frige Fri iz Danske. U polju iza očeve farme, 20-godišnja Josephine izložila je leš sa puta i ​​ostavila ga da se razgrađuje kako bi njegove kosti iskoristila kao nakit. U potrazi za smislom i druženjem, pronašla je dva prijatelja iz gotik kulture. Zajedno se bore protiv svojih unutrašnjih demona kao i protiv autoriteta. Ali kada se Josephine zaljubi u Jana, prijateljstvo ove trojke dovodi se u iskušenje.

Posle ovog filma u terminu od 19:00h regionalnu premijeru imaće film Veliki basen reditelja iz SAD Čivasa DeVinka. Veliki basen je dokumentarni film koji gradi složenu panoramu ruralne Nevade u zapadnim Sjedinjenim Državama, kroz tapiseriju likova koji tamo rade, žive i igraju se. Veliki basen je lokacija „Najusamljenijeg puta u Americi“ i može se posmatrati kao mikrokosmos ekonomske, socijalne i ekološke marginalizacije ruralnih zajednica 21. veka.

Kao poslednji film te večeri na repertoaru u Dvorani Kulturnog Centra u terminu od 21:00h predstaviće se rediteljka iz Holandije Eva Van Barneveld sa regionalnom premijerom filma Srculence. Ljubavnice Hetty (76) i Jeanne (91) odlučne su da „uživaju jedna u drugoj dok ne nestanu“. Ali Jeanneina pogoršavajuća demencija opterećuje njihovu sreću. Prelep, intiman portret prave ljubavi zasnovane na iskrenosti, dobroti i želji za čistom radošću.

Reditelj iz Danske Emil Langbal predstaviće se publici u Art bioskopu Kolarac od 18:30h regionalnom premijerom svog filma Berbernica kod Kjua. Qasimova berbernica se nalazi u srcu Vollsmosea, najvećeg projekta socijalnog stanovanja u Danskoj i popularno je mesto za okupljanje mladih Somalijaca u kvartu. Vlasnik Qasim je i sam iz Somalije. U njegovoj berbernici možete dobiti Flat Top ili Vill Smith friz plus marinac sa strane, ali takođe možete dobiti savete o velikim životnim stvarima kao što su ljubav, veze ili obrazovanje.

Zatim će se u Art bioskopu Kolarac u terminu od 20:30h publici predstaviti reditelj filma Rekonstrukcija okupacije iz Češke Republike Jan Šikl. I ovaj film ima svoju regionalnu premijeru na ovogodišnjem Beldocsu. Šikl već više od 30 godina sakuplja amaterske filmove različitih porodica. Nedavno je pronašao 3,5 sata profesionalno snimljenog materijala koji prikazuje invaziju vojske Varšavskog pakta na Čehoslovačku 1968. Niko od tada nije video snimak. Dok Jan Šikl počinje da traga za ljudima i mestima snimljenim na snimcima, sećanja na određene događaje ponovo oživljavaju.

Italijanski reditelj Alesandro Melacini će se predstaviti publici u Muzeju Jugoslovenske kinoteke uKosovskoj ulici od 21:30hsvojim filmom Italo Disko. Blistavi zvuk 80-ih koji ima svoju regionalnu premijeru. Priča o muzičkom žanru koji je osvojio svet tokom kibernetičke decenije: Italo Disco 80-ih. Koristeći vodeće ličnosti i precizno arhivsko istraživanje, dokumentarni film zaranja gledaoca u pop narativ koji nije bio samo plesna muzika već i estetski, društveni fenomen i kreativna industrija.       

U sklopu programa Želimir Žilnik: Dnevnik iz Zapadne Nemačke biće prikazano šest kratkih filmova Želimira Žilnika koji je jedan od najznačajnijih srpskih nezavisnih reditelja. Nakon projekcije u 18h u Jugoslovenskoj kinoteci u Uzun Mirkovoj,biće organizovan Master Klas Želimira Žilnika.

Inventar (Inventur Metzstrasse) iz 1975. godine je priča o životu gostujućih radnika iz Jugoslavije, Italije, Grčke i Turske koji borave u staroj stambenoj zgradi u centru Minhena.

Javno pogubljenje (Öffentliche Hinrichtung) je dokumentarni film iz 1974. godine koji esejistički, koristeći arhivske materijale svedočenja i autentične zapisnike, pristupa kontroverznim policijskim postupcima iz jeseni te godine.

Kućni red (Hausordnung), dokumentarac iz 1975. godine, film je o strogim pravilima ponašanja koja su važila u kolektivnim smeštajima za radnike u Nemačkoj.

Molba (Antrag) iz 1974. godine dokumentaristički je portret radnika iz Grčke na gradilištu, prikazan kroz minijaturu pisanja zahteva nemačkim vlastima za odobrenje boravka u Nemačkoj njegovim roditeljima tokom sukoba na Kipru.

Pod zaštitom države  (Unter Denkmalschultz) je film snimljen 1975. godine u ruiniranoj zgradi koju je vlasnik proglasio spomenikom kulture kako bi izbegao održavanje prema zakonom propisanim standardima.

Rastanak (Abschied) iz 1976. godine je portret radnika iz Srbije koji se, nakon pet godina provedenih na radu u fabrici, vraća kući.

Beldocs će za osam dana koliko traje festival ugostiti preko 150 gostiju iz inostranstva: reditelje, producente, kao i predstavnike svetskih kompanija prodaje filmova, festivala, televizija, VoD platformi, nacionalnih filmskih centara, strukovnih organizacija.

Festivalski program se održava na pet lokacija u Beogradu (Dom omladine Beograda, Kulturni centar Beograda, Jugoslovenska kinoteka, Muzej jugoslovenske kinoteke, Art bioskop Kolarac, Bioskop Balkan), kao i online preko vimeo servisa.   Ulaznice za jedan od vodećih festivala dokumentarnog filma u ovom delu Evrope mogu se nabaviti na blagajnama bioskopskih dvorana ili online, putem sajta Beldocs.rs

Ostavite komentar