Filmovi europskog jugoistoka na 28 Festivalu u Trstu

Obrade konflikta

Dvadeset i osmo izdanje filmskog festivala u Trstu koje se održava od 20. do 29. sjećnja otvara “Pobjeda” Jana Strebejke, nagrađenog u Kalovym Varyma. Talijansku smotru sedme umjetnosti zatvoriće dugometražno ostvarenje “Na Mliječnom putu” Emira Kusturice, već prikazano u zvaničnom natjecanju venecijanske Mostre.

Među deset filmova Međunarodne selekcije koja će imati talijansku premijeru je i “Dobra žena” Mirjane Karanović, film Zrinka Ogreste “Sa druge strane” i “Noćni život” Damjana Kozole.

Bugari Kristina Grozec i Petar Velchanov su autori svjetskog uspjeha naslovljenog “Pobjeda” što će izaći na talijanske, velike ekrane u travnju. Česi pokazuju retrospektivni pogled na njihovu historiju sa već poznatim filmom “Ja, Olga Hepnarova” Tomasa Weinreba i Petra Kazde. Brutalno maloljetničko nasilje je u središtu poljskog ostvarenja “Playground” u režiji Bartosza M. Kowalskog.

Andrzej Wajda će imati poseban hommage projekcijom zadnjeg ostvarenja “Afterimage” , dok Marco Bellocchio uživo predstavlja “Lijepo sanjaj” pa će na kraju manifestacije odgovarati na pitanja publike s ciljem postanka najuspješnijeg talijanskog reditelja godine, kojeg imenuju kritičari.

Za Međunarodno natjecanje dokumentarniog filma odabrano je 11 ostvarenja što u večini ispoljavaju gledišta autora na različite, starokontinebalne konflikte, svaki na svoj način, sudeći po izjavama direktora festivala Nicolette Romea, poput filma “Moj osobni rat” bivše izbjeglice, danas nizozemske cineastice i rođene Sarajke Lidije Zelović. Slično je i ostvarenje “Kontraindikacija” Tamare von Steiner, srpske rediteljice, godinama nastanjene na Siciliji, što opisuje azil u Barcelloni Dozzo di Giotto a Aleksandar Kuzucov, autor filma “Sutra je novi dan” uvodi gledatelje na odjel neuropsihijatrije jedne bolnice u Sibiru. Na programu je i “Huston imamo problem”, slovenskog reditelja Zige Virca.

Tri dokumentarca van zvaničnog natjecanja “Trieste, Jugoslavija” Alessia Bozzija, “Izvan granica ” Austrijanca Petera Zacha i “Noć puna stripteazea”, poljskog cineaste Mchhala Marczaka, također opisuju različite konflikte, vidljive ili zaklonjene.

Biće prisutan i najupečatljiviji predstavnik novog rumunskog filma Cristi Puiu, sa višenacionalnom produkcijom “Sieranevada”. Ostvarenje je prikazano na prošlogodišnjem 69. Festivalu u Cannesu, gdje je upriličena svjetska premijera.

Džana Mujadžić