Film Srđana Šarenca “Dvije škole” u regionalnoj konkurenciji Zagrebdoxa

Dokumentarni film Srđana Šarenca “Dvije škole” bit će premijerno prikazan u Regionalnoj konkurenciji ZagrebDoxa 2017.

Film je priča o zgradi nekadašnje slavne Travničke gimnazije u kojoj se sada nalaze dvije škole: Katolički školski centar “Petar Barbarić” i JU Mješovita srednja škola “Travnik”. Između dvije škole nalazi se željezna žičana ograda koja razdvaja učenike. Božićni turnir u malom nogometu je jedini događaj koje spaja učenike ove dvije škole. Film prati dva kapitena školskih reprezentacija u nogometu: Muhameda Lepira i Josipa Papka. Obojica su učenici 4. razreda i iako četiri godine idu u istu zgradu, ne poznaju se. Film prati ovu dvojicu mladića tokom priprema za Božićni turnir i sam turnir, dan kada će odmjeriti snage na terenu.

Srđan Šarenac je diplomirao režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Njegov dokumentarni film “Selo bez žena” je prikazan na 80 filmskih festivala širom svijeta, a dobitnik je 14 nagrada, među kojima i nagrade Udruženja filmskih radnika u BiH “Ivica Matić”.

Produkciju ovog filma podržali su Al Jazeera Balkans, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Open Society Institute BiH, Idfa Bertha fond, Hrvatski Audiovizualni centar, te Filmski centar Srbije.