Početna / Vijesti / Film SIN bh. redateljice Ines Tanović otvara 25. Sarajevo Film Festival

Film SIN bh. redateljice Ines Tanović otvara 25. Sarajevo Film Festival

Jubilarno, 25. izdanje Sarajevo Film Festivala svečano će otvoriti svjetska premijera filma SIN bosanskohercegovačke rediteljice Ines Tanović, koji će biti prikazan u Natjecateljskom programu – igrani film.

Publika će ovaj film imati priliku gledati 16. kolovoza istovremeno u Narodnom pozorištu Sarajevo te u Ljetnom kinu Raiffeisen.

SIN je koprodukcija Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Rumunjske, Slovenije i Crne Gore. Uloge u filmu ostvarili su Dino Bajrović, Snežana Bogdanović, Uliks Fehmiu, Emir Hadžihafizbegović, Lidija Kordić, Lazar Dragojević, Kemal Rizvanovic, Enes Kozličić, Ermin Bravo, Maja Izetbegović, Jernej Kogovšek, Izudin Bajrović, Admir Glamočak…

‘’Izuzetno smo sretni i ponosni što će bosanskohercegovački film otvoriti ovogodišnji jubilarni festival. Naša želja je bila da premijera bude na Sarajevo Film Festivalu jer smatram da je to najbolja promocija i najbolji početak festivalskog života ovog filma’’, izjavila je Ines Tanović.
Film je sniman prošle godine u rujnu. To je suvremena priča koja govori o međusobnim odnosima četveročlane obitelji u Sarajevu, u kojoj je jedan od sinova usvojen.

‘’Imali smo jako dugu i financijsku i organizacijsku pripremu da se sve spremi za snimanje. Međutim ekipa je bila sjajna. Imali smo veliki broj koproducenata. Producent Alem Babić je okupio sjajnu ekipu iz Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i Rumunije, tako da smo imali autorske dijelove i iz drugih zemalja. Ono što je meni najbitnije je da sam imala sjajnu glumačku ekipu koju predvode dvojica mladih talentiranih glumaca, Dino Bajrović i Hamza Ajdinović, zajedno s velikim imenima poput Snežane Bogdanović, Uliksa Fehmiuja, Emira Hadžihafizbegovića te Jasne Beri. Ponosna sam da smo uspjeli završiti film u kratkom roku s malim budžetom’’, izjavila je Tanović.

SIN je drugi dugometražni igrani film redateljice Ines Tanović. Film će publici Sarajevo Film Festivala predstaviti redateljica Tanović zajedno s glumačkom, autorskom i produkcijskom ekipom filma.

Ines Tanović rođena je 1965. u Sarajevu. Napisala je i režirala šest kratkih igranih filmova, kao i brojne TV serijale, dječje emisije, dokumentarce, spotove i reklamne kampanje. Sudjelovala je u Berlinale Talent Campusu 2006. godine, a s projektom ODLUKE ušla je u izbor za nagradu Berlin Today 2011. Tanović je režirala bh. segment dugometražnog igranog omnibusa NEKE DRUGE PRIČE koji je prikazan na preko 40 svjetskih filmskih festivala i osvojio je šest međunarodnih priznanja. Njen prvi dugometražni igrani film NAŠA SVAKODNEVNA PRIČA prikazan je na preko 40 međunarodnih filmskih festivala i osvojio je 15 nagrada, te bio bh. kandidat za Oscara 2015.

Uz druženje povodom objave filmova Natjecateljskog programa Sarajevo Film Festivala, film koji će otvoriti ovogodišnji Festival objavljen je na otvorenju izložbe fotografija Almina Zrne “LOOKING BACK – Natjecateljski program Sarajevo Film Festivala – igrani film”, portreta članova žirija i dobitnika Srca Sarajeva od 2004. do 2018. godine. Sarajevo Film Festival održava se od 16. do 23. kolovoza 2019. pod pokroviteljstvom UNESCO-a.