Film “Quo Vadis, Aida?” dobitnik glavne nagrade za najbolji film na 21. Arras film festivalu

“Quo Vadis, Aida?” dobitnik glavne nagrade za najbolji film na 21. Arras film festivalu”Quo Vadis, Aida?” je najgledaniji film u kinima u BiH
Film “Quo Vadis, Aida?” bh. rediteljice Jasmile Žbanić, dobitnik je glavne nagrade Atlas za najbolji film na 21. Arras film festivalu u Parizu.

O nagradi je odlučivao žiri u sastavu Michael Leclerc (reditelj i scenarista), Baya Kasmi (reditelj i scenarista), Alice de Lencquesaing (glumica), Olivier Loustau (glumac i reditelj) i Felix Moati (glumac i reditelj).

“Žiri je jednoglasno dodijelio glavnu nagradu 21. AFF, filmu ‘Quo Vadis, Aida?’ Jasmile Žbanić. Režija lišena patosa, dok istovremeno diše tragičnim dahom, transcendira puku potrebu da se govori o ovoj temi. Žiri je osjetljiv na činjenicu da film sugerira mogućnost pomirenja”, poručili su članovi žirija.

Arras film festival okuplja filmske profesionalce i evropske kulturne institucije u cilju podrške evropskim filmskim kreacijama i predstavljanja evropske kinematografije svojoj publici. Svake godine festival prikaže 120 igranih filmova i broji više od 50 hiljada posjetilaca.

“Quo Vadis, Aida?” je najgledaniji film u kinima u Bosni i Hercegovini tri sedmice zaredom i do danas ga je vidjelo 7.728 ljudi, navodi u svom saopćenju Screendaily.

Bosanskohercegovačka publika film može pogledati u kinima Cinestar Sarajevo, Tuzla, Mostar, Zenica i Bihać, Meeting Point Sarajevo i Cineplexx Mostar.