Film porijeklom Hrvatice pobijedio na Festivalu u Trstu

Lili HorvathPrvi igrani film 39-godišnje mađarske glumice-rediteljice hrvatskih korijena, Lili Horvath “The Wednesday Child” publika je nagradila sa “Priznanjem Trieste”, na 27. izdanju filmskog Festivala Trieste, kojim su upravljali Annamaria Percavassi i Fabrizio Grosoli. Lili Horvath što je slijedila mladu majku sa periferije Budimpešte u njezinim nastojanjima da dobije starateljstvo nad sinom, dobila je i novčanu potporu od 5000 eura.

Nagradu žirija “Corso Slani” 2016 dobilo je ostvarenje Adriana Valeria “Banat-il viaggio”, što predlaže obrnuto putovanje emigrantske obitelji, analizirajući osjećaje napuštanja rodne grude i pokušaje udruživanja sa drugima. Amblematičan primjer tih nastojanja je melodija koju interpretira glumcia Elena Radonicich sa mnogo poleta i intenziteta. Među najpoznatijim rediteljima aktualnog dokumentarnog filma, Vitalij Manskij je snimio čaroban i neobjavljen portret obitelji iz srednje klase Pyongyanga, u Sjevernoj Koreji. Nagradu TFF Conti i 2000 eura dobio je njemački kratko metražni film Tilla Nowaka, pod nazivom “Dizonencija”.

Priznanje CEI- Cetralne Europske Inicijative svake godine nagradi angažirano djelo, što naglašava nesvakidašnju i zanimljivu interpretaciju aktualne stvarnosti i dijalog kultura. Ove godine ga je dobila bugarska cineastica Iglika Triffonova za film “The Prosecutor, The Defender, The Father and His Son”. Ostvarenje je nadahnuto istinitom pričom dvojice advokata koji su se našli licem u lice na Haškom sudu, za vrijeme suđenja Milorada Krstića, optuženog za nedjela i zločine u Bosni i Hercegovini.

Međunarodni atelje scenarija “Eastweek” organizovan s Alpe Adria Cinema, završen je uručivanjem Priznanja Mattador za najbolji sadržaj. Dobili su ga Sara Cavosi i Fabio Marson i film “Luda Ljubav”. Projekt odabran od strane Midpointa -Script Center iz Praga je nagradio “Stuffed Life”, Makednonke Tamare Kotevske!

Najnovije priznanje Balkanskog Observatorija, dobio je film pod nazivom “Chuck Norris vs Communism”, rumunske rediteljice Ilince Calugareanu. Žiri tršćanske gimnazije Petrarca dodijelio je nagradu “TSFF backtoschool” kratkometražnom ostvarenju “Love on the Top of the World”, slovenskog reditelja Jana Cvitkovića.

Džana Mujadžić